Samenvatting: Zwakke OranjeLeeuwinnen verliezen in en van Italië

De OranjeLeeuwinnen zijn de EK-kwalificatiereeks bijzonder zwak gestart. In Cosenza werd er met 2-0 verloren van Italië, door doelpunten van Valentina Giacinti en Agnese Bonfantini.

Bondscoach Andries Jonker kon vrijdagavond niet beschikken over een flink aantal basisspeelsters. Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord, Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar ontbraken in Italië. Daardoor moest Jonker puzzelen en verschenen onder meer Lize Kop, Wieke Kaptein en Chasity Grant aan de aftrap. Voor laatstgenoemde was het haar basisdebuut in Oranje.

Met de aangepaste opstelling wist Oranje geen potten te breken. Al na vier minuten lag de bal achter Kop. Giacinti liep weg uit de rug van Spitse, kreeg de bal van Manuela Giugliano en schoot in de verre hoek. Niet veel later kregen de Italianen wederom een kans, maar Bonfantini schoot naast.

Oranje kwam er eigenlijk niet aan te pas. De Leeuwinnen waren slordig en kregen weinig échte kansen. Na 22 minuten spelen leek de 2-0 te vallen, maar Oranje werd gered door Esmee Brugts. Zij haalde de bal van de lijn. Op slag van rust was er wel een mogelijkheid voor Nederland. Grant vond Daniëlle van de Donk, maar haar schot werd geblokt.

In de tweede helft kwam de ploeg van Jonker wat beter voor de dag, maar na een uur spelen was er een mokerslag. Aurora Galli werkte de bal voor het doel, waarna die poging bijna binnen viel. Bonfantini gaf op de lijn het laatste zetje: 2-0. Oranje zette vervolgens wat aan, maar de Italiaanse keepster Laura Giuliani bleek niet te kloppen.

Vlak voor tijd leek ook nog de derde Italiaanse goal te vallen na een defensieve fout. Kop bracht echter redding en hield zo de schade op 2-0. In de laatste minuten ontsnapte Spitse nog aan een rode kaart, na een spijkerharde tackle op Chiara Beccari. De captain kreeg geel.

Zodoende begint Oranje met een teleurstellende nederlaag aan de jacht op ticket voor het EK van 2025. Komende dinsdag kunnen de Leeuwinnen zich revancheren. In Breda komt dan Noorwegen op bezoek.

Scoreverloop:
4' 1-0
Valentina Giacinti
59' 2-0 Agnese Bonfantini

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Kop, Grant (74' Jansen), Spitse, Dijkstra, Janssen, Brugts, Pelova (74' Snoeijs), Kaptein, Egurrola (81' Casparij), Beerensteyn, Van de Donk (63' Leuchter)

Opstelling Italië: Giuliani, Bartoli (68' Salvai), Lenzini, Linari, Boattin, Bonfantini (68' Bergamaschi), Caruso, Giugliano, Greggi (57' Galli), Giacinti (81' Beccari), Bonansea (57' Cambiaghi)

Lees meer:
0 reacties