Oranje vraagt aandacht voor Borstkankermaand: "Het raakt ons team"

Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen België
Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen België Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen vragen rondom de thuiswedstrijd tegen Schotland, komende vrijdag, aandacht voor Borstkankermaand. Het team draagt in en rondom het stadion een Pink Ribbon op de borst, en de boodschap over het zelf signaleren van borstkanker wordt online en in het stadion onder de slogan ‘Oranje voor Pink’ verspreid.

Het initiatief is een jaar geleden in het leven geroepen door Kim Blewanus, fysiotherapeut bij Oranje, en haar zus Eva, fysiotherapeut bij Ajax. Beiden kregen te maken met de ziekte. "Toen ik iets meer dan een jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, merkte ik dat veel mensen niet weten dat de ziekte ook jonge vrouwen treft", geeft Kim Blewanus aan.

Ze vertelt verder: "En bij Oranje merkte ik in gesprek met speelsters dat ze behoefte hadden aan meer informatie. Mijn zus Eva is gelukkig ook genezen en samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om meer informatie over borstkanker te delen met jonge vrouwen, zodat ze hun borsten leren kennen en in de toekomst veranderingen eerder kunnen waarnemen."

Na gesprekken met het team ontstond vorig jaar rondom de thuiswedstrijd tegen Noorwegen het initiatief ‘Oranje voor Pink’. Die actie krijgt nu, bij het duel tegen Schotland, een vervolg. "1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met Borstkanker. Het raakt ook ons team. Iedereen krijgt er direct of indirect wel een keer mee te maken", vertelt Daniëlle van de Donk. "Zelf je borsten checken is belangrijk om borstkanker op tijd op te sporen, en daarmee je genezingskans te vergroten. We vinden het belangrijk om ons platform te gebruiken om dat aan onze vrouwelijke fans mee te geven."

De OranjeLeeuwinnen zetten zich in voor Pink Ribbon
De OranjeLeeuwinnen zetten zich in voor Pink Ribbon Foto: © KNVB

Naast het dragen van de Pink Ribbon wordt de boodschap over het zelf signaleren van borstkanker getoond op de stadionschermen en meegenomen in de bezoekersinformatie. Ook kunnen fans hun steentje bijdragen door op de Fanzone een Pink Ribbon te kopen en die te dragen tijdens de wedstrijd. De netto-opbrengst van die verkoop gaat naar Pink Ribbon.

Daarnaast zullen een aantal gedragen wedstrijdshirts door het team ter veiling beschikbaar worden gesteld. Tijdens de voor fans openbare training aankomende zondag, zal het team trainen met roze sokken om nogmaals aandacht voor Pink Ribbon te vragen. Kim Blewanus, die vorig jaar bij de wedstrijd tegen Noorwegen door haar behandeltraject noodgedwongen op de tribune moest toekijken, zit vrijdag tegen Schotland weer in de dug-out als fysiotherapeut van het team. "Het is fantastisch om nu weer gezond aanwezig te zijn bij Oranje, weer volledig mijn werk te kunnen doen én dat de speelsters het initiatief een vervolg willen geven."

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Almere City FC. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in Almere. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand