Oranje O20 maakt zich op voor troostfinale na verlies tegen Spanje

Teleurstelling bij Oranje O20 na de nederlaag in de halve finale
Teleurstelling bij Oranje O20 na de nederlaag in de halve finale Foto: © Pro Shots

Oranje O20 is er helaas niet in geslaagd de finale van het WK Onder 20 te bereiken. De ploeg van Jessica Torny moest de meerdere erkennen in de leeftijdsgenoten van Spanje: 2-1.

Oranje kwam halverwege de eerste helft door persoonlijke fouten op een 2-0 achterstand, maar knokte zich na rust terug in de wedstrijd. De fraaie treffer van Rosa van Gool was echter niet genoeg voor een finaleplek.

Door de nederlaag gaan de jonge Leeuwinnen in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) strijden om brons tegen Brazilië, dat met 2-1 van Japan verloor.

Oranje loerde

Oranje O20 liet in de eerste helft het balbezit aan Spanje en loerde zelf op snelle uitvallen. In de vijfde minuut was Liz Rijsbergen heel dicht bij de openingstreffer toen ze door Danique Noordman de diepte in werd gestuurd.

Startend vanaf eigen helft stoomde Rijsbergen door, omspeelde een verdediger en besloot net buiten de zestien te schieten. De bal ging centimeters naast.

Daarna pakte Spanje het initiatief en creëerde die ploeg kans op kans. WK-topscorer Inma Gabarro sloeg in drie minuten tweemaal toe. Het waren goals die Oranje zichzelf kon aanrekenen.

Zeker de 1-0 waarbij Samantha van Diemen in de opbouw in een vlaag van nonchalance half over de bal trapte, recht in de voeten van de loerende Elexpuru. Die hoefde vervolgens simpel breed te leggen op Gabarro: 1-0 in de 22e minuut.

Oranje was nog niet bekomen van die tegenvaller of de tweede treffer lag er al in. Ditmaal nam Gabarro de bal op de rand van de zestien fantastisch aan, keerde razendsnel met een halve draai richting het doel en volleerde de bal voorbij de kansloze Lisan Alkemade.

Blijven knokken

Oranje O20 bleef ondanks die klap knokken. Het eerste grote bewijs daarvan kwam op slag van rust toen Rijsbergen net te laat kwam invliegen op een scherpe voorzet van Kim Everaert.

In minuut 54 was het alsnog raak. Nadat Rijsbergen druk op de bal gaf, kreeg Rosa van Gool die voor haar voeten. Vanaf ruim 20 meter zocht de 18-jarige middenvelder met een geplaatst schot de verre hoek, buiten bereik van keeper Font, en zette op geweldige wijze de 2-1 op het bord.

Bijna maakte Oranje ook direct nummer twee, want twee minuten na de aansluitingstreffer van Van Gool waagde ook Noordman het van verre afstand. Haar schot vloog net langs de verkeerde kant van de kruising.

De jonge Leeuwinnen bleven op jacht naar de gelijkmaker. Er waren wat mogelijkheden, maar gescoord werd er niet. Aan de andere kant verzuimde Spanje de definitieve klap uit te delen. Daardoor bleef het bij 2-1.

Troostfinale

De wedstrijd om de derde plaats tussen Nederland en Brazilië wordt gespeeld in de (Nederlandse) nacht van zondag op maandag.

De aftrap in het Estadio Nacional van San José is om 00.30 uur. Aansluitend, om 04.00 uur, vindt daar ook de WK-finale tussen Japan en Spanje plaats.