Oranje O20 bereikt kwartfinale op WK na overwinning op Ghana

Oranje O20 staat in de kwartfinale van het WK Onder 20 in Costa Rica. De ploeg van bondscoach Jessica Torny won in de laatste groepswedstrijd met 4-1 van Ghana.

Door die overwinning eindigt Oranje O20 als tweede in de poule, achter Japan. De jonge Leeuwinnen maakten in de wedstrijd kennis met het fysieke spel van Ghana en speelde zelf niet groots.

Toch werd er een ruime zege geboekt. De ploeg werd in het zadel geholpen door twee vrijwel identieke miskleunen van de Ghanese keeper Konlan waarna Liz Rijsbergen (28e minuut) en Ziva Henry (51e minuut) er als de kippen bij waren om te profiteren.

Twee minuten later volgde de aansluitingstreffer van Doris Boaduwaa, die de bal de kruising in joeg. Na die goal pakte Oranje O20 de draad weer op en kreeg het genoeg kansen om de marge te vergroten.

De grootste kans was voor Rijsbergen, die alleen op de keeper afging, maar verzuimde de bal op de vrijstaande Rosa van Gool af te leggen. Een minuut later maakte de rechtsbuiten het goed door met een harde, droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied raak te schieten: 3-1.

Zes minuten voor tijd werd Kim Everaerts in de zestien onderuit geschoffeld, waarna aanvoerder Marit Auée voor de tweede keer op dit WK een penalty benutte: 4-1. Daardoor staat Oranje O20 dus in de kwartfinale.

Daarin is Nigeria de tegenstander. De wedstrijd wordt in de nacht van zondag op maandag gespeeld, om 00.30 uur Nederlandse tijd, in het Estadio Alejandro Morera Soto.