Oranje O19 start EK-kwalificatie met ruime overwinning op Oekraïne

Teamfoto Oranje O19

Oranje O19 is de EK-kwalificatie goed begonnen. Woensdag werd er met 4-1 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Oekraïne.

De ploeg van coach Roos Kwakkenbos begon moeizaam. Daarna creëerde Oranje O19 de nodige kansen, maar die werden niet afgemaakt. De Oekraïnse keepster stond meerdere malen in de weg, al was het ook het aluminium dat haar meerdere keren redde. Maxime Snellenberg kreeg de allergrootste kans. Vanaf elf meter miste ze een penalty.

Vijf minuten later leek de aanvalster van PSV haar misser goed te maken met de 1-0, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 43e minuut was het echter alsnog raak voor Snellenberg. Ze kopte een voorzet van Danique Noordman binnen: 1-0. Dat leek ook de ruststand te worden, maar Inna Hlushchenko bepaalde anders.

De aanvalster maakte de 1-1 en leek even later ook de tweede Oekraïnse treffer te maken. Dionne van der Wal redde echter uitstekend, waardoor beide ploegen met een gelijke stand de rust in gingen. Na de pauze ging het beter voor Oranje O19.

Zo maakte Snellenberg haar tweede van de avond en breidde tien minuten later Joni Paliama de score uit naar 3-1. Niet veel later was ze bijna opnieuw trefzeker toen Shi-jona Martina drie tegenstanders uitspeelde, maar het schot van Paliama miste kracht.

Uiteindelijk was het Nikée van Dijk die de eindstand op 4-1 bepaalde. Zaterdag staat voor Oranje O19 de tweede wedstrijd van deze kwalificatieronde op het programma. Dan is Oostenrijk de tegenstander. Het duel wordt gespeeld op Sportpark De Bosk in het Friese Harkema en begint om 19.00 uur.