Oranje O19 | Oranje plaatst zich na ruime zege voor EK

Oranje O19 heeft zich dinsdagmiddag geplaatst voor het EK in Zwitserland. De ploeg van KNVB-coach Jessica Torny won met maar liefst 0-6 van Hongarije.

In de eerste helft had Oranje moeite met de leeftijdsgenoten van Hongarije. Er werden speldenprikjes uitgedeeld, maar de speelsters van Torny kwamen er niet echt doorheen. Na de thee veranderde dat gelijk: Fenna Kalma zette de jonge Leeuwinnen in de 48e minuut op voorsprong. Een belangrijke goal, zo was ook duidelijk te merken; Oranje kon wat vrijer gaan spelen.

Dat gebeurde dan ook. Kalma trof opnieuw doel en zo’n tien minuten later tekende Victoria Pelova voor de derde treffer. De speelster van ADO Den Haag schoot tien minuten voor tijd bekeken binnen, waarna Kalma er met haar derde treffer 0-5 van maakte. Eva van Deursen zorgde voor het slotakkoord.

Oranje stond bovenaan in de poule na een 6-0 overwinning op Slovenië en 1-1 gelijkspel tegen Zweden. Die plek werd gedeeld met de leeftijdsgenoten van Zweden, dus was het zaak om vandaag te winnen én om ervoor te zorgen Oranje een beter doelsaldo had dan Zweden. Met de 0-6 overwinning is de ploeg van Torny daarin geslaagd.

Alleen de groepswinnaars van de tweede en laatste kwalificatieronde gaan naar het EK in Zwitserland. Het EK wordt gehouden van 18 tot en met 30 juli. Aan het toernooi doen acht landen mee.

 

Foto: Nienke van der Tak