Oranje O19 als tweede door naar beslissend kwalificatietoernooi

Oranje O19 juicht na een goal tegen Oekraïne
Oranje O19 juicht na een goal tegen Oekraïne Foto: © Orange Pictures

Oranje O19 is als nummer twee door naar het beslissende kwalificatietoernooi voor het komende EK. De ploeg van coach Roos Kwakkenbos won dinsdagavond zonder al teveel moeite van de leeftijdsgenoten van Schotland: 3-0.

De jonge Leeuwinnen eindigen door de zege als tweede in de poule, nadat ze afgelopen zaterdag de kansen op de groepswinst verspeelden. Na de 1-0 nederlaag tegen Oostenrijk herstelde Oranje O19 zich dus dinsdagavond.

Op Sportpark Marsdijk was Oranje de bovenliggende partij. Vijf minuten voor rust legde Nayomi Buikema een hoekschop klaar op het hoofd van Senna Koeleman, die doel trof. Daardoor stond Oranje O19 bij rust met 1-0 voor, ondanks eerdere mogelijkheden.

Meteen na de rust stuurde Kwakkenbos aanvallende krachten Nikée van Dijk en Shi-jona Martina het veld in. Zij bewezen vervolgens hun waarde voor Oranje. Op aangeven van Van Dijk schoot Martina in de 47e minuut de 2-0 binnen.

De definitieve genadeklap kwam in de 71e minuut toen het scenario van de eerste treffer zich herhaalde: corner Buikema en Koeleman die opnieuw raak kopte. Daardoor eindigde het duel uiteindelijk in 3-0. Volgende maand staan er voor Oranje O19 oefenwedstrijden tegen Noorwegen en Engeland op het programma.