Oranje O19 begint met gelijkspel aan eerste ronde EK-kwalificatie

Logo OranjeLeeuwinnen
Logo OranjeLeeuwinnen Foto: © Vrouwenvoetbalnieuws.nl - Amber van Lieshout

Oranje O19 is de eerste ronde van de EK-kwalificatie begonnen met een gelijkspel tegen Griekenland. In het Griekse Patras werd het 1-1.

In een poule met Griekenland, Turkije en Zweden gaat Oranje O19 strijden voor een plek in de volgende kwalificatieronde. Daarvoor moet de ploeg van coach Roos Kwakkenbos bij de bovenste drie eindigen; de nummer vier degradeert naar de League B. In de Griekse havenstad lieten de jonge Leeuwinnen zich echter overbluffen door de beleving bij de Griekse leeftijdsgenoten.

Kansen waren er nauwelijks voor Nederland in de eerste helft. Sji-Jona Martina zag een schot worden geblokt en een goede poging van Ziva Henry werd door de Griekse keeper onschadelijk gemaakt. Meer viel er niet te noteren aan Nederlandse zijde. De thuisploeg daarentegen sloeg in de 34e minuut uit een hoekschop toe via aanvoerder Vasiliki Giannaka die helemaal vrij kon inkoppen.

Er was voor Oranje O19 genoeg tijd om de schade te repareren, maar dat duurde uiteindelijk toch nog lang. Invalster Danique Tolhoek had pech dat ze in de 77e minuut de paal raakte, maar een minuut later was het alsnog raak voor Oranje toen Lotte Keukelaar over rechts goed doorkwam en een op het oog niet al te lastig schot produceerde. Toch lastig genoeg voor de Griekse keeper die de bal knullig door handen en benen liet glippen: 1-1.

Met een fraaie boogbal vanaf 25 meter probeerde rechtsback De Klonia in de slotfase nog de winnende goal te maken, maar haar poging ging net over het doel. Daardoor bleef Nederland steken op een gelijkspel. Vrijdag wacht voor de ploeg van Kwakkenbos een ontmoeting met Turkije. De aftrap is om 11:30 uur (Nederlandse tijd).

Opstelling Oranje O19: Liefting, Van den Ende (46' Kardinaal), De Ridder (74' Kroese), Kaptein, Walk (46' De Klonia), Lacroix, Van Gool, Noordman, Henry, Huizenga (57' Tolhoek), Martina (46' Keukelaar)