Oranje O17 plaatst zich voor EK na foutloos kwalificatietoernooi

Logo OranjeLeeuwinnen
Logo OranjeLeeuwinnen Foto: © Vrouwenvoetbalnieuws.nl - Amber van Lieshout

Oranje O17 heeft zich geplaatst voor het EK Onder 17 in mei. De ploeg van Thomas Oostendorp besloot het kwalificatietoernooi dinsdag met een 3-0 zege op Portugal.

Nadat er eerder al gewonnen werd van Montenegro (11-0) en Italië (3-1) viel dinsdag dus ook Portugal ten prooi aan de jonge Leeuwinnen. Al vroeg in de wedstrijd deelde Oranje O17 een tik uit. Er stond amper een minuut op de klok toen Fieke Kroese op aangeven van Hanna Huizenga al voor de 1-0 zorgde.

Er volgden mogelijkheden om de marge uit te breiden, maar pas in de tweede helft nam Oranje definitief afstand. In de 58e minuut scoorde centrale verdediger Djoeke de Ridder uit een corner, waarna ze vijf minuten voor tijd bij een vrije trap opnieuw trefzeker was op aangeven van Melissa Schilder.

Oranje O17 kwam nauwelijks in de problemen en won dus uiteindelijk met 3-0. De nationale jeugdteams moesten het twee jaar zonder eindtoernooi doen. De coronapandemie zette een streep door de edities van 2020 en 2021.

Oranje O17 vormt de eerste KNVB-jeugdploeg die zich van de EK-eindronde van 2022 heeft verzekerd. Welke acht landen in mei om de EK-titel gaan strijden wordt de komende weken duidelijk. De loting vindt plaats op 5 april in Sarajevo. Bosnië en Herzegovina is als gastland automatisch verzekerd van deelname. Ook Denemarken is van de partij.

De Deense ploeg hoefde in haar kwalificatiegroep slechts één wedstrijd te spelen nadat Rusland en Belarus vanwege de oorlog in Oekraïne door UEFA waren uitgesloten. Denemarken zegevierde met 1-0 tegen Griekenland. Nederland plaatste zich dinsdag als derde land. Het EK wordt van 3 tot en met 15 mei gespeeld in de Bosnische steden Sarajevo, Zenica, Siroki Brijeg en Mostar.