Oranje O16 sluit Nordic Tournament af met nieuwe overwinning

Logo OranjeLeeuwinnen
Logo OranjeLeeuwinnen Foto: © Vrouwenvoetbalnieuws.nl - Amber van Lieshout

Oranje O16 heeft het Nordic Tournament afgesloten met een nieuwe zege. De ploeg van trainer Thomas Oostendorp won met 5-0 van Zweden.

Op het gehele toernooi zetten de jonge Leeuwinnen in drie gewonnen wedstrijden een doelsaldo van 14-0 neer. Na eerdere overwinningen op Denemarken (4-0) en Faeröer (5-0), was maandag Zweden geen partij voor Oranje O16. De ploeg was oppermachtig in het Deense Vejen.

Voor rust dook Oranje al vijf keer alleen voor keepster Elsa Strömberg op, die met haar imposante lengte veel kon pareren. Haar collega aan de andere zijde, Roos van Eijk, hoefde in de gehele wedstrijd slechts eenmaal in actie te komen. In de eerste helft toonde Hanna Huizenga wederom haar kwaliteiten voorin.

De linksbenige spits, die na de zomer het Groningse GVAV Rapiditas inruilt voor SC Heerenveen, koos bij beide treffers zodanig positie dat ze de afgemeten voorzetten van respectievelijk Fieke Kroese en Wieke Kaptein voor het intikken had. Daardoor ging de ploeg met een 2-0 voorsprong de rust in.

Chaos in het strafschopgebied zorgde in de 62e minuut eerst voor een eigen doelpunt (3-0), daarna eiste invaller Sanne Peereboom een hoofdrol op. Krap twee minuten binnen de lijnen stelde ze eerst Kroese in staat te scoren (4-0), waarna ze even later zelf voor de vijfde van de middag zorgde door de bal uit de kluts op te pikken en de verre hoek te vinden: 5-0.

De afsluitende penaltyserie, in het leven geroepen om een eventuele strafschoppenserie op de eindtoernooien na te bootsen, werd met 5-4 gewonnen door de Zweedse leeftijdsgenoten. De selectie van Oranje O16 stapt na de zomer over naar de categorie Onder 17 en maakt zich op voor het kwalificatietraject naar het Europees kampioenschap onder 17 jaar.

De eerste ronde is eind september/begin oktober en vindt plaats in eigen land. Daarvoor werkt de ploeg in augustus ter voorbereiding nog een oefentoernooi in het Franse Montaigu af. Daar zijn in ieder geval Noorwegen en Spanje de tegenstanders.