Oranje moet voorbeeld nemen aan Spanje: "Een zegen voor voetbal"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

Het is Sarina Wiegman afgelopen weekend niet gelukt om als eerste Nederlandse bondscoach een WK-finale te winnen. De coach ging met Engeland onderuit tegen Spanje.

Valentijn Driessen ziet dat het vrouwenvoetbal al 'decennialang' wordt gedomineerd door landen waar 'fysieke kracht, lengte en loopvermogen de boventoon voeren'. "Zoals in Engeland, Amerika, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Canada en Australië. De voetbalmachine Spanje, gebaseerd op individuele techniek gekoppeld aan fantastisch positiespel, is als wereldkampioen een zegen voor het (vrouwen)voetbal", schrijft de chef sport in De Telegraaf.

Driessen is duidelijk: het Nederlandse vrouwenvoetbal moet een voorbeeld nemen aan Spanje. "Met hun spel wat is geschoeid op de Nederlandse voetballeest. KNVB-directeur topvoetbal Nigel de Jong heeft zijn geloofsbrieven nog niet publiekelijk gemaakt. Te hopen valt dat hij een duidelijke voetballijn uitzet in Zeist. Nu bewandelt iedere willekeurige bondscoach, van welk Oranje-team ook, z’n eigen weg en ontbreekt elke sturing van bovenaf."

Daarbij wijst de journalist vooral naar de systemen waarin de Oranje-teams spelen. "Het moet KNVB-verantwoordelijken ernstig worden aangerekend als Oranje-elftallen op WK’s en EK’s anoniem door de achterdeur verdwijnen. Zeist gooit het imago van ons topvoetbal te grabbel", zegt Driessen, die benieuwd is of Nigel de Jong in actie gaat komen. "De directeur topvoetbal is geen knip voor de neus waard als hij de speelwijze van alle vertegenwoordigende Nederlandse team op zijn beloop laat."

"Of komt met de eeuwige dooddoener: ’winnen gaat voor alles en de manier waarop boeit niet’. Nigel de Jong dient zich als hoeder en bewaker van het Nederlandse voetbal-dna op te werpen. De voortekenen doen het ergste vermoeden. De Jong liet vrouwenbondscoach Andries Jonker z’n gang gaan, terwijl hij er met zijn neus bovenop stond. Iedereen in het besloten kringetje van het vrouwenelftal en de volgers maakten elkaar wijs dat Oranje het geweldig had gedaan."

"Op het WK werd de aansluiting met de wereldtop hersteld. Onzin. Stonden de Leeuwinnen met Wiegman in 2019 niet in de WK-finale? Werd in 2022 ook niet de EK-kwartfinale gehaald? De Leeuwinnen zijn niets opgeschoten qua spel en prestatie. Maar als je elkaar allemaal napraat, ga je elkaars prietpraat nog geloven ook", besluit Driessen.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Kijk jij ook alweer uit naar het voetbalweekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in en krijg maar liefst vijf GRATIS (!) weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/12
PSV V
14:00
Ajax V
za
9/12
Feyenoord V
16:30
ADO Den Haag V
zo
10/12
Excelsior Rotterdam W
12:15
SC Heerenveen V
zo
10/12
Utrecht W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
10/12
Telstar W
12:15
PEC Zwolle V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 8 20 24
2 Fortuna Sittard W 9 14 19
3 Ajax V 8 12 19
4 PSV V 10 13 17
5 Utrecht W 10 -4 17
6 PEC Zwolle V 9 3 16
7 ADO Den Haag V 9 4 12
Bekijk de hele stand