Oranje | Het jaar van de OranjeLeeuwinnen deel 2

Niet alleen voor Oranje was het een memorabel toernooi, het was ook nog eens het grootste WEURO kampioenschap ooit waaraan maar liefst zestien teams konden deelnemen. Het EK begon voor de OranjeLeeuwinnen al fantastisch voordat er überhaupt was afgetrapt, alle groepsduels van Oranje zouden namelijk al gespeeld worden in een compleet uitverkocht stadion. Dit fantastische gevoel werd alleen maar beter omdat de eerste groepswedstrijd met 1-0 werd gewonnen van Noorwegen in een uitverkochte Galgenwaard. Het doelpunt werd gemaakt door Shanice van de Sanden. Ook zijn tijdens deze wedstrijd voor het eerst de befaamde haasjes uitgereikt aan internationals en ex-internationals. De haasjes worden uitgereikt wanneer men voor het eerst minuten heeft gemaakt in het A-elftal, dit was al een traditie bij de mannen, maar deze is nu ook doorgetrokken bij de vrouwen.

De tweede groepswedstrijd stond op 20 juli op het programma, kon deze nog fantastischer worden dan de eerste of was de overwinning op Noorwegen een toevalstreffer. In tegendeel, Oranje won ook deze wedstrijd met 1-0 van Denemarken door een doelpunt van Sherida Spitse in een uitverkocht Kasteel. Ook de derde groepswedstrijd werd gewonnen door Nederland, ditmaal was België de pineut (1-2) in een uitverkocht Koning Willem II Stadion. De doelpunten werden gemaakt door Sherida Spitse en Lieke Martens.

In de kwartfinale wachtte het Scandinavische land wat ze nog niet gehad hadden dit toernooi, Zweden. Opnieuw werd de wedstrijd gewonnen, ditmaal met 2-0 en doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema. Was het dan toch mogelijk om in eigen land daadwerkelijk Europees kampioen te worden? De weg was nog lang, maar het was zeker mogelijk. In de halve finale wachtte Engeland, en ook deze wedstrijd werd winnend afgesloten, nu zelfs met 3-0 en doelpunten van Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en een eigen doelpunt. Nederland ging steeds meer scoren op het EK en bereikte de finale. Opnieuw was Denemarken de tegenstander. De Grolsch Veste zat stampvol en was compleet Oranje. Het ene kippenvel moment volgde na het andere. Nederland komt met 0-1 achter door een penalty, Vivianne Miedema maakt de 1-1, Lieke Martens maakt de 2-1, Denemarken maakt de 2-2. Rust. Het zal toch niet dat deze wedstrijd moet worden beslist met penalty’s? Sherida Spitse maakt de 3-2, Denemarken krijgt kansen op de 3-3. Dan maakt Vivianne Miedema in de 89e minuut de beslissende treffer en is Nederland dan echt Europees Kampioen geworden in eigen land. KIPPENVEL! Als kers op de taart werd Lieke Martens ook nog Speler van het Toernooi, kon het nog mooier?

Het volgende kippenvel moment was de huldiging op de maandag na de finale in Utrecht. Een compleet Oranje uitgedost Park Lepelenburg waar de OranjeLeeuwinnen door de gracht aan kwamen varen en werden gehuldigd door twaalfduizend uitzinnige Oranje supporters. FANTASTISCH!

Vanaf nu zat het vrouwenvoetbal in Nederland aardig in de lift en werd het nodige bereikt ook individueel. De OranjeLeeuwinnen verdienden de A-status van het NOC*NSF waardoor ze zich nog meer op hun topsport kunnen focussen. Lieke Martens werd mede dankzij de geweldige teamprestatie op het EK benoemd tot Europees voetbalster van het jaar en TV-zender Veronica verwierf de rechten om de OranjeLeeuwinnen live uit te zenden. Op voetballend gebied stonden er na het EK nog twee oefenwedstrijden op het programma waarvan één een herhaling zou zijn van de EK-finale tegen Denemarken, deze wedstrijd ging helaas niet door. De andere oefenwedstrijd werd gespeeld tegen Oostenrijk en werd door Nederland winnend afgesloten met 0-2.

De volgende drie wedstrijden waren WK-kwalificatie wedstrijden. Voordat de eerste WK-kwalificatie wedstrijd tegen Noorwegen plaats vond werden Lieke Martens en Sarina Wiegman uitgeroepen tot beste speelster en beste coach van de wereld. Voorafgaand aan de wedstrijd zelf werd Daphne Koster benoemd tot bondsridder. Het duel werd op het nippertje met 1-0 gewonnen door Nederland, Vivianne Miedema maakte de treffer. De wedstrijd erna tegen Slowakije verging Nederland wat makkelijker, er werd met 0-5 gewonnen (van der Gragt 2x, Miedema 2x, Spitse). De laatste wedstrijd van 2017 en ook voor WK-kwalificatie was die tegen Ierland, wat achteraf een zeer lastige tegenstander bleek, de wedstrijd bleef steken op 0-0.

Naast de gespeelde WK-kwalificatie wedstrijden zijn de OranjeLeeuwinnen die deel uitmaakte van de EK-selectie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en zijn ze het ook nog met de KNVB eens geworden over financiële vergoedingen. Sarina Wiegman heeft haar contract verlengt als bondscoach, alle speelster van de EK-selectie zijn benoemd tot bondsridder en de OranjeLeeuwinnen zijn ook nog eens Sportploeg van het Jaar 2017 geworden. Hoe trots kunnen we met zijn allen zijn op deze toppers!

Statstieken

In totaal speelde het Nederlands Elftal in het jaar 2017 21 wedstrijden. Hierin wisten ze maar liefst 52 keer het net te vinden en ze kregen er maar twaalf tegen. Vijf van de doelpunten voor Nederland zijn gemaakt door de tegenstander, de rest van de doelpunten werden gemaakt door:

Doelpuntenmaker Aantal Doelpunten
Vivianne Miedema 19
Lieke Martens 8
Sherida Spitse 5
Stefanie van der Gragt 4
Lineth Beerensteyn 2
Mandy van den Berg 2
Daniëlle van de Donk 2
Jill Roord 2
Anouk Dekker 1
Renate Jansen 1
Shanice van de Sanden 1

In totaal hebben ze zeventien keer gewonnen, drie keer verloren en één keer gelijk gespeeld. Hopelijk kunnen ze deze lijn doortrekken in 2018 en zich kwalificeren voor het WK van 2019. Wij zijn in ieder geval erg trots op wat ze in 2017 hebben bereikt! Bekijk hier de volledige documentaire met alle in and outs:

Foto: Nienke van der Tak