Oranje | Het jaar van de OranjeLeeuwinnen deel 1

Woorden schieten tekort om het afgelopen jaar voor de OranjeLeeuwinnen samen te vatten. Fantastisch, overweldigend, memorabel, uniek, een enkele teleurstelling, maar bovenal TROTS.

Het jaar 2017 begon voor de OranjeLeeuwinnen met de aanstelling van een nieuwe coach. De KNVB besloot op 23 december 2016 afscheid te nemen van Arjan van der Laan met als reden dat er onvoldoende vertrouwen in hem was om goed te presteren met de speelsters op het Women’s EURO 2017. Er moest uiteraard snel een nieuwe coach gevonden worden met in het achterhoofd de Algarve Cup en het EK. De coach werd al snel gevonden in de persoon van ex-Oranje international Sarina Wiegman. Zij was al actief al assistent bondscoach en het vertrouwen in haar was zo groot dat ze werd aangesteld als hoofdcoach, de nieuwe assistent bondscoach werd de goedlachse Foppe de Haan die voorheen al adviseur was van het team.

De eerste opdracht voor Sarina Wiegman en haar staf en selectie waren de oefenwedstrijden in aanloop naar de Algarve Cup tijdens het trainingskamp in het Spaanse La Manga. De OranjeLeeuwinnen traden hier aan met een iets andere selectie dan de uiteindelijke EK-selectie, desalniettemin werden de wedstrijden met ruime winst afgesloten: 7-1 tegen Roemenië en 0-4 tegen Rusland. Sherida Spitse behaalde tegen Roemenië een bijzondere mijlpaal, ze speelde namelijk haar 125e interland.

Na het trainingskamp werd Arjan Veurink aangesteld als assistent van Sarina naast Foppe de Haan. Verder werd Vivianne Miedema genomineerd voor het FIFPro Wereldelftal van het jaar 2016 als enige Nederlandse speelster, helaas stond zij uiteindelijk niet in de basis in dit sterrenelftal.

De Algarve Cup verliep aardig voor de OranjeLeeuwinnen, in de groepswedstrijden werd met 1-0 van China gewonnen en met 0-1 van Zweden. Helaas verloren ze met 3-2 van Australië en moesten ze tegen Japan strijden voor de vijfde plek. Deze wedstrijd werd met 2-3 gewonnen waardoor ze dus uiteindelijk vijfde werden, ze grepen dus net naast het eremetaal. De volgende kans op eremetaal was echter al aanstaande, ons EK in Nederland. Maar voordat het Women’s Euro 2017 van start ging moesten er nog een aantal oefenwedstrijden worden afgewerkt.

Voorafgaand aan de eerste oefenwedstrijd tegen Frankrijk werden Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk en Manon Melis benoemd tot bondsridders omdat zij ieder meer dan 100 wedstrijden hebben gespeeld voor Oranje. Ook werd er afscheid genomen van enkele internationals: Mandy Versteegt, Maayke Heuver en Kirsten van de Ven. Na de plechtigheden kon de wedstrijd van start gaan waarin Oranje uiteindelijk aan het kortste eind trok en met 1-2 onderuit ging. In de wedstrijd erna werd revanche genomen op IJsland, de wedstrijd werd door Nederland gewonnen met 4-0. De volgende tegenstander was Japan, waar de OranjeLeeuwinnen tijdens de Algarve Cup nog van ze wisten te winnen, verloren ze deze oefenwedstrijd nipt met 0-1. De twee laatste oefenwedstrijden voordat het echte werk kon gaan beginnen werden beiden gewonnen: 3-0 tegen Oostenrijk en 5-0 tegen Wales. Ondanks de twee verloren oefenwedstrijden van twee zeer sterke tegenstanders konden de OranjeLeeuwinnen met opgeheven hoofd en een goed gevoel beginnen aan het Women’s Euro 2017, oftewel ONS EK. Voordat het EK begon bereikte het treurige nieuws de staf en selectie dat 6-voudig ex-international Sylvia Nooij op 32-jarige leeftijd was komen te overlijden op 9 juli. Een groot deel van de selectie en bondscoach Sarina Wiegman kende Sylvia erg goed en waren dan ook erg geschokt door dit nieuws.

Op 16 juli was de aftrap van het achteraf memorabele toernooi. Hieronder de definitieve selectie en bij welke club de speelsters op dat moment nog actief waren:

Speelsters Teams
Lineth Beerensteyn FC Twente
Mandy van den Berg Reading FC
Sheila van den Bulk Djurgårdens IF
Angela Christ PSV
Anouk Dekker Montpellier HSC
Daniëlle van de Donk Arsenal
Kika van Es Achilles ’29
Sisca Folkertsma PSV
Loes Geurts Paris Saint-Germain
Stefanie van der Gragt FC Bayern München
Jackie Groenen FFC Frankfurt
Renate Jansen FC Twente
Dominique Janssen Arsenal
Vanity Lewerissa PSV
Desiree van Lunteren Ajax
Lieke Martens FC Rosengard
Vivianne Miedema FC Bayern München
Liza van der Most Ajax
Jill Roord FC Twente
Shanice van de Sanden Liverpool FC
Sherida Spitse FC Twente
Sari van Veenendaal Arsenal
Kelly Zeeman Ajax

De meest opvallende afwezigen zijn Merel van Dongen en Tessel Middag (knieblessure).