Oranje heeft 'krediet verspeeld': "Hing een chagrijnige sfeer"

De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Costa Rica
De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Costa Rica Foto: © Orange Pictures

Het is geen geheim dat Frank Evenblij en Erik Dijkstra fan zijn van het vrouwenvoetbal. Toch is het duo ook kritisch op de sport, zo bijkt uit de podcast Bureau Sport op NPO Radio 2.

"Ik heb ook enorm genoten van het vorige WK, toen ze de finale haalden. Wij noemden dat toen ook een team dat weigerde te verliezen. Dat was echt geweldig. Maar geen Vivianne Miedema dit jaar, ga er maar vanuit dat dat niet gaat lukken. Ik vind het wel spannend hoe ze dat gaan invullen", geeft Dijkstra aan. Evenblij gaat verder: "De voetbalvrouwen, eigenlijk vanaf begin af aan omarmd. Ik hoopte wel dat het leuker werd om naar te gaan kijken, dat vind ik het niet per se."

"Wij volgen het al heel lang en ik heb ook een paar persoonlijke favorieten, met op nummer een uiteraard Jackie Groenen. Ik vind die wedstrijden vaak te lang duren. Ze experimenteren wel eens.. Op het WK werd er veel tijd bijgetrokken, dat kon wel eens een voordeel zijn. Ik denk dat bij die wedstrijden van die vrouwen, twee keer dertig minuten", stelt Evenblij.

Dijkstra vindt dat niet kunnen: "Het is zo onvoorstelbaar seksistisch wat hier wordt gezegd. Dat vind ik echt niet kunnen. Twee keer dertig minuten, daarmee zeg je eigenlijk: ik vind jullie niet waardig om twee keer drie kwartier naar te kijken. Wat wil je nog meer voorstellen, kleinere velden, kleinere doelen?"

Evenblij is wel positief: "Ik denk dat als je twee keer dertig minuten speelt, dan staat er veel meer op het spel. Dat betekent dat je minder tijd hebt om een doelpunt te scoren. Dat betekent dat er een hoger tempo komt." Dijkstra mist vooral de goede sfeer rondom Oranje. "Dat laatste EK, dat was een afgrijselijk EK. Nederland heeft erbarmelijk gespeeld, met die rare Engelse bondscoach. Al het krediet is verspeeld. Er hing een chagrijnige sfeer omheen."

"De Eredivisie doen ontzettend hun best om dat vrouwenvoetbal te promoten. Maar er kijkt geen hond naar. Het is maar een idee", besluit Evenblij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand