Oranje Futsal jaagt op ticket voor EK: "Nu is de kans er echt"

Logo OranjeLeeuwinnen
Logo OranjeLeeuwinnen Foto: © Vrouwenvoetbalnieuws.nl - Amber van Lieshout

Oranje Futsal begint woensdag de jacht op het EK-ticket. De ploeg van bondscoach Teuny Bosma neemt het in Polen op tegen het gastland, Oekraïne en Kroatië in de Main Round van de EK-kwalificatie.

De speelsters van Oranje dromen van het Oranjeshirt met hun eigen naam achterop. Tot dusver zat dat er nog niet in, maar wanneer ze zich kwalificeren voor het EK, wordt die droom werkelijkheid. "Een mooie extra motivatie dus. Droom je ervan om met je naam op het Oranjeshirt te spelen? Dan hoef je maar één ding te doen en dat is deze week in Polen het kwalificatietoernooi winnen", zegt Bosma op de website van OnsOranje.

Oekraïne is de eerste tegenstander. Een voordeel, zo vindt de bondscoach. "Dan weten we meteen waar we aan toe zijn. Polen en Kroatië zijn ook niet te onderschatten, want die hebben zich ook doorontwikkeld. Dat geldt ook voor ons. In mei hebben we ons overtuigend geplaatst voor deze Main Round. Nu willen we ook de laatste stap maken. Daar zijn we als Nederland ook echt aan toe. Als team zijn we verder dan vorig jaar", weet ze.

Oranje Futsal oefende in aanloop naar de kwalificatie tegen Italië en België. "De kans om ons te plaatsen voor het EK is er nu echt. We zijn echt stappen aan het maken richting de top", aldus Bosma. Die progressie is op tactisch vlak merkbaar. "We worden beter door tegen toplanden als Italië, Portugal en Spanje te spelen. Een hoger niveau, waardoor we gedwongen worden sneller te handelen."

"Dat zijn de details", gaat de coach verder. "De ervaring die we daarmee opdoen, is goud waard. Zo werden we vorig jaar bijvoorbeeld echt overrompeld door Portugal. Er kwam een wervelwind over ons heen en we hebben amper hun goal gezien. Vorige maand verloren we weliswaar twee keer van Italië, maar konden we die ploeg in fases onder druk zetten en waren we zelf goed aan de bal. Een wezenlijk verschil."

Bosma ziet genoeg perspectief voor het beslissende kwalificatietoernooi. "Dit team is nu een paar jaar in opbouw. Er zijn nieuwe speelsters bij en we hebben ervaring opgedaan. Laten we hopen dat alles deze week goed valt en we ons plaatsen voor het EK. Vorig jaar zaten we in een poule met Rusland en Hongarije en zaten we er al dichtbij. Nu is de kans er echt", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand