Oostendorp hard: "Dus mag je van een mislukt seizoen spreken"

Thomas Oostendorp
Thomas Oostendorp Foto: © Orange Pictures

Oranje O17 zal niet meedoen aan het komende EK. De jonge Leeuwinnen verloren zaterdag met 1-0 van Zweden, waardoor een EK-ticket niet meer haalbaar is.

Het zorgde voor grote teleurstelling bij de ploeg en coach Thomas Oostendorp. "Het lijkt zo vanzelfsprekend voor Oranjeteams dat we het EK halen. Maar het is dus niet het geval dat we structureel bij de top horen. Vandaag (zaterdag, red.) haalde 80 procent van de ploeg haar niveau niet en maakten we geen aanspraak op de zege. Toernooivoetbal houdt in dat je op cruciale momenten moet kunnen leveren. Dat lukte ons vandaag niet en dat is heel zuur", treurde hij in gesprek met OnsOranje.

In de eerste helft werden de Leeuwinnen op eigen helft teruggedrongen en kwamen ze niet onder de druk uit. Wel kreeg het al na elf minuten een grote kans. Eva Oude Elberink kon vrij inkoppen, maar ze raakte de bal verkeerd. Ook na een half uur spelen kreeg de spits een aardige kans. Ditmaal miste het schot kracht. De derde mogelijkheid voor rust was voor Bo van Egmond. Zij stuitte op de Zweedse keepster.

In de tweede helft kreeg Oranje niet echt grote kansen. Na een uur spelen kwam de ploeg van coach Oostendorp goed weg, toen uitblinker Felicia Schröder met een hard schot de bovenkant van de lat schampte. Een kwartier later viel de beslissing. Rechtsback Smilla Holmberg dacht vanaf de rechterflank een voorzet af te leveren, maar haar bal vloog over doelvrouw Danae van der Vliet heen.

Oranje O17 ging daarna op jacht naar de gelijkmaker. Sophie Proost deed een goede poging van afstand, aanvoerder Renée van Asten kopte net over en Lisanne Iedema smeekte tevergeefs om een strafschop nadat ze in de zestien goed naar de grond ging. Dat alles mocht helaas niet baten.

Uiteindelijk werd het duel dus beslist door een toevalstreffer. "Maar het was ook weer niet zo dat wij zo'n soort goal konden afdwingen", oordeelde Oostendorp. "We hadden pech in een matige wedstrijd van onze kant. De grondslag van deze nederlaag lag in ons eigen spel en dat maakt het extra zuur. Met dit scenario hebben we geen seconde rekening gehouden. Zo matig spelen kost ons het EK en dus mag je van een mislukt seizoen spreken", is hij hard.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand