NRC komt met reconstructie: 'Inlevingsvermogen Bakker schiet tekort'
Ajax verraste in de winterstop met het nieuws na dit seizoen afscheid te nemen van Suzanne Bakker. De coach werd vorig seizoen kampioen met de Amsterdammers en presteert dit seizoen goed in de UEFA Women's Champions League en dus was de verbazing groot.
Het naderende vertrek van Bakker ligt dan ook niet zozeer aan de prestaties, maar volgens een reconstructie van het NRC vooral aan haar communicatieve vaardigheden. Zo stuurt Bakker in de wedstrijd tegen FC Utrecht Isa Kardinaal de bank af voor een warming-up na een mogelijke hoofdblessure bij Kay-Lee de Sanders.
Kardinaal loopt vervolgens de gehele wedstrijd warm, maar valt niet in. "In alle hectiek is Bakker vergeten om Kardinaal uit te leggen waarom ze bijna een hele wedstrijd heeft moeten warmlopen. Er speelt veel in die periode, de sportieve belangen zijn groot. Bakker neemt haar later die week alsnog even apart, vertellen twee ingewijden", zo schrijft het NRC.
Dat voorbeeld staat volgens ingewijden niet op zichzelf. "In de bijna twee jaar dat Bakker (37) het eerste vrouwenteam van Ajax leidt, zou haar inlevingsvermogen vaker tekort hebben geschoten. Een belangrijke reden waarom haar contract onlangs niet werd verlengd, het succes in Europa ten spijt. Een andere reden: ze is rechtlijnig en strijkt stafleden tegen de haren in."
Voetbalinhoudelijk is het bij Bakker in orde. Ze eist veel van zichzelf, haar star en speelsters. In haar omgeving wordt ze al een jonge versie van Sarina Wiegman genoemd.
Een ander moment dat niet goed viel in Amsterdam, is de gang van zaken rond de Eredivisie Cup. Die prijs wordt als toetje beschouwd, een wedstrijd waarin jonge talenten de kans kunnen krijgen. Ook Chantal de Ridder, assistent-coach bij de beloften van Ajax, ziet haar kans. Ze zou graag de wedstrijd om de Eredivisie Cup coachen, om zo weer een stap te zetten in haar UEFA A-diploma. Bakker weigert.
"Als coach vertrouwt ze op haar vaste steunpilaren, niet op speelsters die zich nog moeten bewijzen. Je kunt jong talent ook kapotmaken, vindt ze, door ze voor te grote uitdagingen te stellen", wordt er geschreven. Sherida Spitse neemt het echter voor haar oude ploeggenoot op en stapt naar Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal. Koster spreekt Bakker aan op de kwestie, maar overrulet haar niet.
"De samenwerking tussen Spitse en Bakker is zakelijk. Net als sommige andere speelsters stoort Spitse zich aan het feit dat Bakker niet altijd een plan B heeft klaarliggen voor bepaalde wedstrijdsituaties. Maar ze waakt ervoor op de stoel van coach te gaan zitten, zeker nu ze zelf coach-aspiraties heeft", weet het NRC. De (voornamelijk) jongere speelsters voelen zich juist veilig bij Bakker en maken zich zorgen of een opvolger hun hetzelfde kan bieden.
"Bakker ligt redelijk goed in de groep, al is Spitse niet de enige die moeite heeft met haar hoekigheid. Want Bakker mag dan eerlijk en straight zijn, zoals in haar omgeving wordt benadrukt, maar haar wil is ook wet. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan", aldus het NRC. Zo botert het ook niet tussen Bakker en drie stafleden.
"Voor manager Koster vormen de communicatieve vaardigheden van Bakker een steeds groter probleem. Voor haar is belangrijk hoe een coach het beste uit haar speelsters en staf haalt. Als Bakker op dat punt niet levert, zouden ervaren of getalenteerde krachten wel eens kunnen vertrekken."
Het NRC sprak meerdere mensen over het vertrek van Bakker bij Ajax, op voorwaarde van anonimiteit. Bij Ajax wilde niemand reageren.