VIDEO | OranjeLeeuwinnen boeken povere zege op jacht naar ticket voor EK

De OranjeLeeuwinnen blijven ongeslagen in de jacht op een ticket voor het EK van 2022. Vrijdagmiddag werd in de Sapsan Arena in Moskou gastland Rusland verslagen. Een treffer van Jill Roord was de enige en dus de winnende.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman begon goed aan de wedstrijd en kreeg na twee minuten al de eerste kans. Daniëlle van de Donk raakte met een kopbal de lat. Vervolgens was Lineth Beerensteyn, die een plaatsje in de verdediging had, met een voorzet dichtbij wat gevaar. De bal belandde echter in de handen van de Russische keepster Tatiana Shcherbak.

Na een kwartier spelen was het alsnog raak voor de Leeuwinnen. Jill Roord nam een corner en kreeg de bal mee van Van de Donk, die op haar beurt Roord weer vond. De middenveldster kreeg alle tijd en ruimte en krulde de bak in de verre hoek binnen: 0-1.

Rusland stelde daar bar weinig tegenover. Nadezhda Smirnova was vlak na de openingstreffer het dichtst bij, maar Sari van Veenendaal had een makkelijk antwoord op de Russische schuiver. Oranje probeerde het vervolgens tweemaal van grote afstand.

Eerst was een schot van Dominique Janssen gevaarlijk: de verdedigster trof de paal. Niet veel later probeerde ook Aniek Nouwen het, maar met die poging had Shcherbak niet veel moeite. In de slotfase van de eerste helft waren er nog wat pogingen van de Leeuwinnen, maar gescoord werd er niet.

Ook in de tweede helft had Oranje de absolute overhand, maar veel kansen werden er niet gecreëerd. Zo was een vrije trap van Roord niet echt gevaarlijk, werd een schot van Miedema geblokt en vond ook Stefanie van der Gragt een Russische op haar weg.

Ook Van de Donk en nogmaals Miedema kwamen niet door de muur die Rusland voor het doel optrok. Van de Sanden was tien minuten voor het eindsignaal nog wel dichtbij uit een voorzet van Lieke Martens, maar de aanvalster werd teruggefloten. In de laatste fase speelde Oranje vooral de bal rond. Rusland bleef met alle elf speelsters op eigen helft verdedigen en de Leeuwinnen hadden vrede met de 0-1 stand.

Daar bleef het dus uiteindelijk ook bij, waardoor de ploeg van Wiegman ongeslagen blijft in poule A. Nederland heeft nu 21 punten uit zeven wedstrijden. Naaste achtervolger Rusland blijft steken op negen punten uit vijf wedstrijden. Als Oranje de eerstvolgende wedstrijd, hoogstwaarschijnlijk die tegen Estland op 23 oktober, wint, is het zeker van deelname aan het EK van 2022.

Opstelling Rusland: Shcherbak, Mashkova, Belomyttseva, Kozhnikova (C), Abdullina, Yakovlena (62' Sheina), Smirnova, Kozlova, Samoylova, Fedorova, Korovkina (84' Kostareva)

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Janssen, Nouwen, Van der Gragt, Beerensteyn, Van de Donk, Groenen, Roord (73' Kaagman), Martens, Miedema (89' Snoeijs), Van de Sanden (82' Wilms)