Groenen over judoën: ''Ik heb altijd gehoopt dat ik beide kon doen''

0
Groenen over judoën: ''Ik heb altijd gehoopt dat ik beide kon doen''

Lang het Jackie Groenen de kans om een top judoka te worden, ze koos echter voor het voetbal. Twee totaal verschillende sporten, waarbij haar keuze voor voetbal de meer voor de hand liggende keuze was.

"Ik wist altijd al dat als ik het in het voetbal zou halen, het voetbal zou worden. Het is iets waarmee ik ben opgegroeid en iets dat meer ingebed is in onze familie dan judo. Ik begon met voetballen toen ik een jaar of vier was. Judo was een soort hobby die uit de hand liep", vertelt Groenen aan de FIFA. "Maar toen ik de beslissing moest nemen, was het erg moeilijk voor mij omdat ik vanaf mijn zesde, tien tot twaalf keer per week, met dezelfde judocoach bij dezelfde club trainde."

"We deden het heel goed, we hadden veel titels gewonnen en we werkten ons een weg naar de Olympische Spelen. Dus toen ik moest zeggen dat ik het niet zou doen, was het echt heel moeilijk voor mij omdat ik voelde dat ik hem teleurstelde", vervolgt de middenvelder. "Diep van binnen denk ik dat ik altijd wist dat het voetbal zou worden, maar ik heb altijd gehoopt dat ik beide kon doen."

Hoewel de sporten zo erg verschillen, heeft het judoën Groenen wel geholpen op het voetbalveld. "Ik denk dat judo een beetje zenuwslopender was dan voetbal. Bij judo moet je het allemaal zelf doen. Je realiseert je ook voordat je op de mat gaat dat één fout je het hele toernooi kan kosten", legt ze uit. "Met voetbal heb je de back-up van je teamgenoten en heb je meer tijd - als je 2-0 achterloopt, kun je het oplossen."

"Judo bezorgde me meer stress dan voetbal ooit heeft gedaan. En mijn ouders zeggen hetzelfde. Ze zouden me zien vechten en zo nerveus zijn", gaat de international verder. "Ik denk dat judo mij heeft voorbereid op de grotere voetbalwedstrijden - het EK en WK, omdat ik weet hoe ik met veel druk om moet gaan."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!