Weerden gaat voor een nieuwe stap: ''Toen wist ik: deze kans moet ik pakken''

0
Weerden gaat voor een nieuwe stap: ''Toen wist ik: deze kans moet ik pakken''

Na drie seizoenen gaat Ashleigh Weerden voor een nieuw avontuur. De 21-jarige aanvalster verruilt het shirt van FC Twente voor dat van het Franse Montpellier. Aan de vooravond van haar nieuwe stap, praten we met Weerden over haar tijd bij de Tukkers, de volgende fase in haar carrière en haar nieuwe club Montpellier.

"Ik moest eerlijk gezegd even wennen toen ik van CTO Amsterdam naar FC Twente ging. Je gaat van het westen, waar het druk is, naar het oosten. Daar zit een groot verschil tussen. In Hengelo zijn de mensen wat anders, op een positieve manier. Ze zijn aardiger, vriendelijker, ze groeten altijd. Dat heb je in Amsterdam niet echt."

FC Twente voelde voor Weerden als familie. "We waren heel hecht, al moest ik daar in het begin aan wennen", vertelt de aanvalster, die geen moment spijt heeft gehad van haar stap naar Hengelo. "Ik hoefde er niet lang over na te denken; FC Twente is nog altijd de beste club van Nederland."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dab it like it's hot ????????

Een bericht gedeeld door Ashleigh Weerden (@ashweerden) op

Ontwikkeling
Weerden tekende bij de Tukkers als jong talent en spreekt van een grote ontwikkeling in de afgelopen jaren. "Ik kwam bij FC Twente binnen en had nog nooit in een vrouwencompetitie gespeeld. Ik moest wel wennen aan het feit dat we nu tegen vrouwen speelden. Daarnaast moest ik wennen aan de speelstijl en dat je voor de prijzen speelt. Bij CTO speel je voor je eigen ontwikkeling, maar bij FC Twente speelt gewoon de beste speelster, daar gaat het om het zilverwerk. Op het moment dat ik gewend was geraakt aan het team, de competitie en het niveau, ging het bergopwaarts. Ik werd persoonlijk beter, mijn wedstrijden werden beter."

"Als ik vergelijk met hoe ik binnen kwam en hoe ik nu wegga, dan heb ik grote stappen gezet. Ik denk dat ik belangrijk ben geweest voor het team", vervolgt de aanvalster, die in drie seizoenen Eredivisie zes treffers maakte. "In het eerste seizoen kijk je een beetje de kat uit de boom, ben je op jezelf gefocust. Vooral in het laatste seizoen was ik een van de speelsters die het soms moest doen, die het team op sleeptouw moest nemen. Dat is een grote verandering."

Toch is dat ook lastig geweest voor Weerden, zo is ze eerlijk: "Ik was vol bezig met mezelf te ontwikkelen, maar toch moest ik er al staan. Dat geeft ook wel vertrouwen: dat trainer Tommy Stroot dit van mij vraagt en hij het vertrouwen heeft dat je het kan. Maar soms was het ook lastig. Tommy kon mij daar dan uit trekken, samen met het hele team. Ik heb veel steun aan ze gehad."

Die prestatiedruk legde de jongeling zichzelf ook wel op. "Er waren momenten dat iedereen verwacht dat er iets gaat gebeuren als jij aan de bal bent en dat wilde ik ook. Ik legde mezelf die druk wel op, wilde het beste eruit halen. Als mensen dingen van je verwachten, is dat alleen maar mooi. Ze komen naar het veld of stadion om dat soort acties te zien."

Mooiste momenten
Met FC Twente werd Weerden landskampioen van Nederland, won ze de allereerste Eredivisie Cup en kwam ze in actie in de UEFA Women’s Champions League. "Het moest er een keer van komen", zegt de vleugelflitser over het winnen van de schaal. "In het eerste seizoen waren we super dichtbij, maar gaven we het net weg. We werkten zo hard, we moesten onszelf belonen en dat hebben we gedaan. Landskampioen worden is het mooiste wat er is, dat is echt een droom."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KAMPIOENEN!???????? ???? FC Twente, Super Fc Twente!???? #hoovesonfire

Een bericht gedeeld door Ashleigh Weerden (@ashweerden) op

"Spelen in de Champions League is ook een droom. Je ziet het natuurlijk op tv en dan denk je: ik wil dit ook! Op het moment dat je dan op dat hoofdtoernooi staat, voelt het alsof je in de zevende hemel zit. De teams waar je tegen speelt… Dat is echt heel gaaf. Dat we VfL Wolfsburg troffen, was wel een beetje jammer. Je weet dat de kans dan groot is dat je eruit ligt, maar het was gaaf. Wanneer ga je nou tegen VfL Wolfsburg spelen? We hebben zoveel geleerd van die wedstrijden. Het was een meetmoment, ik heb kunnen zien wat ik nog moet leren en waar ik aan moet werken."

Het meest trots is Weerden op de kampioenswedstrijd tegen PSV en haar goal tegen Sankt Pölten in de UEFA Women’s Champions League. "De wedstrijd tegen PSV was zo spannend, het ging zo gelijk op. Dat je dan in de laatste minuut de winnende maakt… Dat is een wedstrijd die je nooit meer vergeet. Hetzelfde geldt voor de uitwedstrijd tegen Sankt Pölten." FC Twente won die wedstrijd met 4-2 en Weerden scoorde de 2-0. "Het is zo’n hoog podium en als je dan zo’n fraaie goal maakt. Dat vergeet ik nooit."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Debut in Champions League ? First goal in CL ? Amazing win 4-2 ? Proud of the team ?

Een bericht gedeeld door Ashleigh Weerden (@ashweerden) op

Die momenten zijn ook de momenten waar de aanvalster het meest trots op is. "Ik ben trots op het team en hoe wij met elkaar omgingen. We waren echt hecht. Tegen PSV bijvoorbeeld steeg iedereen boven zichzelf uit. Iedereen was zo close met elkaar. Dat zag je ook als we speelden, we waren echt een team, binnen en buiten het veld. Daar ben ik ook trots op, dat ik daar deel van uit heb mogen maken."

Natuurlijk zijn er ook momenten geweest waarop Weerden baalde. Ze noemt haar eerste seizoen, toen FC Twente net naast de prijzen greep. "Dan zie je hoe zij aan het juichen zijn, op ons veld. Dat voelt zo rot, dat is zo in your face. We waren er zo dichtbij, maar geven het weg. Daar baalden we echt van."

Uitgroeien tot international
In dienst van FC Twente groeide de buitenspeelster uit tot international van de OranjeLeeuwinnen. Inmiddels staat de teller van Weerden op drie interlands, nadat ze in maart 2019 haar debuut maakte voor Oranje. "Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik zo snel opgeroepen zou worden", is ze eerlijk. "Ik heb een soort stappenplan voor mezelf. Daarin stond dat ik Champions League wilde spelen, kampioen wilde worden, dat soort dingen. En natuurlijk stond het Nederlands elftal er ook in. Natuurlijk hoopte ik het wel en droomde ik erover, maar volgens mijn stappenplan was ik nog niet daar. Ik dacht dat het nog wel even zou duren. Toen ik de eerste keer gebeld werd door Sarina (Wiegman, red.) kon ik het niet geloven. Ik dacht: 'is dit echt?'."

De tekst gaat verder onder de foto

Spelen voor het Nederlands elftal betekende ook dat Weerden het drukker kreeg. "Het was drukker dan wanneer je zou spelen met je eigen lichting. In combinatie met school zorgde dat ervoor dat ik goed moest plannen." Ook op sociale media groeide de aanvalster. "Meiden die me volgen, filmpjes van me maken, fanaccounts. Dat vind ik heel leuk. Dat ik fanaccounts zou hebben, had ik vijf jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik vind het mooi dat ik als voorbeeld kan staan voor die meiden. Vroeger was ik fan van bepaalde speelsters, Marta en Lieke Martens bijvoorbeeld. Als je dan nu één van die speelsters bent waar men fan van is, is dat vet."

Volgende stap
Na drie jaar is het nu tijd voor de volgende stap voor de linksbuiten, die het lastig vindt om FC Twente achter zich te laten. "Vooral nu, omdat het seizoen door het coronavirus anders is gelopen. Nu kan ik niet op een normale manier afscheid nemen."

Weerden is klaar voor de volgende fase in haar carrière. "Ik heb in mijn drie seizoenen bij FC Twente heel veel geleerd. Ik was een van de dragende speelsters, maar ik merkte wel dat ik me moet optrekken aan betere speelsters voor mijn ontwikkeling. In het eerste en tweede seizoen kon ik nog veel leren. In het laatste seizoen moesten andere speelsters van mij leren, daar was ik misschien nog niet helemaal klaar voor. Ik ben nog niet uitgeleerd en had bij FC Twente zeker nog wel wat kunnen leren."

"Ik wilde ook iets anders. Kijken hoe het is in een ander land, op een ander niveau. In Nederland speel je op een gegeven moment veel tegen dezelfde teams. Nu wil ik mezelf gaan meten in een andere competitie. Ik kijk uit naar tegen nieuwe teams spelen", vervolgt ze. Frankrijk had altijd al haar voorkeur. "Ik vind de cultuur van het voetbal daar heel mooi. En teams als Olympique Lyon en Paris Saint-Germain spelen er natuurlijk, dat zijn zulke goede teams. Ik dacht: 'ooit wil ik daar ook komen of mezelf mee meten'. Ik vind de Franse competitie een mooie competitie: veel verschillende teams, veel uitdagingen. Het niveau is er iets hoger en het ligt iets dichter op elkaar."

Teamgenoten met Anouk Dekker
Iets anders wordt dus Montpellier, waar ze landgenoot Anouk Dekker treft. "Montpellier klopte vorig jaar al een keertje op de deur. Toen heb ik gekozen om nog een jaar bij FC Twente te blijven, om nog belangrijker te worden voor het team. Ik voelde dat ik nog niet klaar was. Uiteindelijk is Montpellier teruggekomen en toen wist ik: deze kans moet ik pakken. Montpellier heeft een goed team en draaien altijd in de top drie, vier, mee. Voor mij is dit een hele mooie stap."

"Montpellier was positief toen ze mij spraken. Ze zoeken een speelster zoals ik, zagen de potentie in me", geeft Weerden aan. "Ik ga gewoon mijn ding doen daar en zorgen dat ik een basisplaats krijg. Ik moet mezelf wel die tijd gaan gunnen om te wennen, niet te snel te veel willen. Maar ik weet wel waar ik naartoe wil. Als ik dan die kans krijg, grijp ik hem."

De aanvalster had contact met Dekker rondom haar overstap. "Voordat ik de keuze maakte, vertelde ze me over hoe het team was. Daarna hebben we nog contact gehad over bijvoorbeeld een appartement. Anouk helpt me. We kennen elkaar, dat scheelt. Daarnaast heb je dan altijd iemand die Nederlands kan spreken en ben je niet helemaal alleen. Ik kan wel wat Frans, maar ik zal zeker nog wel Franse les gaan volgen."

Met Montpellier wil de in Amsterdam geboren Weerden het de Franse top moeilijk gaan maken. "Ik denk ook wel dat dat kan. Ik hoop dat ik mijn kwaliteiten kan gaan gebruiken. Mijn snelheid, de acties, mijn voorzetten. Ik hoop dat ik belangrijk kan zijn, iets nieuws kan toevoegen. Ze zochten snelheid op de buitenkanten, zo’n speelster ben ik wel."

De tekst gaat verder onder de foto

Haar stempel drukken op het spel van de Franse club, dat is wat ze wil. "Maar ik moet het niet te snel willen, ik moet eerst wennen. Ik wil mezelf ontwikkelen en er zitten speelsters in het team waar ik mezelf aan kan optrekken. Het hangt af van mezelf, van hoe ik mezelf presenteer."

Weerden besluit: "Het is een mooi compliment dat ik deze stap kan maken. Het is niet vanzelfsprekend dat je na drie seizoenen in de Eredivisie de stap kan maken naar een goede club in het buitenland. Het is een grote eer. Ik hou van nieuwe uitdagingen en heb er heel veel zin in."

Foto via: MHSC

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!