Van Dongen fel: ''Vrouwenvoetbal wordt gezien als maatschappelijk project''

1
Van Dongen fel: ''Vrouwenvoetbal wordt gezien als maatschappelijk project''

Merel van Dongen ergert zich aan de manier waarop het vrouwenvoetbal door sommige mensen wordt gezien: als een 'maatschappelijk project'. Daarvan gaat haar bloed echt koken, zo vertelt ze aan VICE.

De international kan zich een uitspraak van Gertjan Verbeek in zijn AZ-tijd herinneren. De toenmalige trainer van de Alkmaarse club wilde niet dat het vrouwenteam van AZ in het AFAS Stadion speelde. De reden? 'Omdat dat zonde was van de grasmat.'

"Het vrouwenvoetbal wordt soms echt nog gezien als maatschappelijk project. Zo van, dat moet er maar bij. Daar gaat mijn bloed echt van koken", is Van Dongen duidelijk. "Dat vind ik ook echt oneerlijk. We zijn echt topsporters, die trainen elke dag. We geven onze ziel en zaligheid voor die bal en voor onze sport."

"Dan zijn er mensen die zeggen van: 'Laten we een vrouwenvoetbalteam beginnen, omdat het goed is voor de diversiteit en inclusiviteit van de club.' Daar gaat mijn bloed echt van koken. Een maatschappelijk project... Terwijl wij gewoon professionele voetballers zijn", eindigt Van Dongen fel. 

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 2 Apr 2020 om 12:00
    Vrouwen voetbal moet veel beter dan wat het nu is. Het spelen van een strakke hard pass die aankomt heeft niets met vrouwen of mannen te maken maar met technisch niveau wat nog steeds niet goed genoeg is in de league en in Oranje. Van Dongen heeft dat zelf erkent toen ze zei dat ze bij Betis een veel betere speelster is geworden. Die verbetering technisch en atletisch, daar roepen de fans al jaren om en dat kan worden bewerkstelligt binnen een jaar met de juiste coaches. Dus waar wachten we op? Dat we dit huidige niveau 'maar moeten accepteren, want het is nou eenmaal vrouwen voetbal' is neerbuigend, paternalistisch en discriminerend tegenover vrouwen. De Amerikanen laten zien waar het heen moet, dus waarom zijn we er nog niet? Wat doen die coaches elke dag op de trainingen?