Iran opent stadiondeuren voor vrouwen bij interlands

0
Iran opent stadiondeuren voor vrouwen bij interlands

Na aandringen van onder meer de FIFA onderneemt Iran actie: het land heeft besloten het stadionverbod voor vrouwen op te heffen bij interlands.

Iraanse vrouwen zijn nu vanaf 10 oktober bij interlands welkom op de tribunes. De opheffing van het stadionverbod komt na weken van ophef over de situatie in Iran.

Sahar Khodayari, ook bekend als 'Blue Girl', werd in maart betrapt toen zij, verkleed als man, een stadion betrad. Ze werd vervolgens vervolgd voor 'in het openbaar verschijnen zonder een hijab', iets wat in Iran wordt gezien als een zondige daad.

Khodayari werd voorgeleid en stak zichzelf vervolgens in brand. Op maandag 9 september overleed 'Blue Girl' aan haar verwondingen.

De Iraanse president, Hassan Rohani, is naar verluidt een voorstander van het afschaffen van het stadionverbod. Het is afwachten of de conservatieve geestelijken dit ook goedkeuren.

Op 10 oktober neemt Iran het op tegen Cambodja in Teheran en in het stadion, het Asadi Stadion, zijn maatregelen genomen. Vrouwen krijgen speciale ingangen, een eigen tribune en eigen toiletten. Daarnaast krijgen de vrouwen ook aparte politiebewaking.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!