VIDEO | Leeuwinnen verslaan na Estland ook Turkije in jacht op EK-ticket

Twee gespeeld, zes punten. De OranjeLeeuwinnen kennen een prima start van de EK-kwalificatie. Dinsdagavond versloeg de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman Turkije met 3-0.

Net als tegen Estland waren de Leeuwinnen de betere partij. Na iets meer dan anderhalve minuut kreeg Lineth Beerensteyn, die in de punt van de aanval de geblesseerde Vivianne Miedema verving, een kans. Na een fraaie actie schoot de spits maar net over.

Er volgden kansen van onder meer Jill Roord en Daniëlle van de Donk. Laatstgenoemde trof met een lekker schot de onderkant van de lat en zag vervolgens haar poging net naast gaan. Een minuut later was het alsnog raak. Sherida Spitse vond Stefanie van der Gragt uit een corner en zij kopte goed raak: 1-0.

Van der Gragt was dinsdagavond de meest gevaarlijke vrouw aan de zijde van Oranje. De verdedigster werd regelmatig gevonden uit hoekschoppen, maar kreeg de bal er, na de 1-0, niet in.

Met het ‘Hup Holland Hup’ dat door het volle Abe Lenstra Stadion klonk, gingen de Leeuwinnen op jacht naar een verdubbeling van de marge. Van der Gragt en Roord waren dichtbij, maar wisten niet te scoren. Daardoor stond het na 45 minuten in Heerenveen ‘slechts’ 1-0.

In de tweede helft zette de ploeg van Wiegman de goede lijn door. Er kwamen kansen voor onder meer Spitse, Van der Gragt en Jackie Groenen. Spitse wipte de bal fraai over de Turkse verdediging heen, waarna Van de Donk de bal mooi raakte en 'm zo in een keer in de hoek werkte.

Daardoor waren de drie punten binnen voor de Leeuwinnen, ook omdat Turkije vrij weinig in had te brengen. Büsra Barut zette Sari van Veenendaal in de 64e minuut aan het werk, maar de goalie van Oranje kon simpel redding brengen op haar poging van verre afstand. In de slotfase was het opnieuw Van der Gragt die uit een corner een mogelijkheid kreeg. Ditmaal ging haar bal naast.

Roord was tien minuten voor tijd nog dichtbij de 3-0, ware het niet dat keepster Selda Akgöz een knappe redding in huis had. Toch kwam er nog een derde Oranje-goal. In de 83e minuut ging de bal op de stip na een overtreding op Beerensteyn.

Spitse ging achter de bal staan en schoot de bal strak in de kruising. Daarmee scoorde de recordinternational haar derde doelpunt in een paar dagen. Tussendoor was er ook nog een heugelijk moment voor Lynn Wilms: de verdedigster verving Desiree van Lunteren en maakte zo haar debuut voor het ‘grote’ Oranje.

De Leeuwinnen speelden het duel vervolgens uit. Grote kansen volgden er niet meer, maar de 3-0 voorsprong kwam ook zeker niet in gevaar. Smetje op de zege was wel het geblesseerd uitvallen van Shanice van de Sanden. Keepster Akgöz viel met haar volle gewicht op de enkel van de aanvalster, die daardoor niet verder kon.

De ploeg van bondscoach Wiegman komt op 4 oktober weer in actie. Dan is Slovenië de volgende tegenstander in de jacht op een ticket voor het EK van 2021.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van Lunteren (84' Wilms), Dekker (78' Van Dongen), Van der Gragt, Bloodworth, Van de Donk, Spitse, Groenen, Roord, Beerensteyn, Van de Sanden (67' Pelova)

Opstelling Turkije: Akgöz, Karagenc, Kaya, Topcu, Isik (80' Yeniceri), Kara (87' Seker), Cümert, Uzungüney (71' Karabulut), Erkan, Pekel, Barut