VIDEO | Oranje O19 naar halve finales EK na overwinning op Schotland

Oranje O19 heeft zich maandagavond verzekerd van een plek in de halve finales van het EK én een ticket voor het WK O20. Schotland werd met 4-0 verslagen.

De ploeg van KNVB-coach Jessica Torny begon goed en kwam na acht minuten op voorsprong. Een voorzet van Romée Leuchter belandde voor de voeten van Lynn Wilms en zij schoot de 1-0 binnen.

Vervolgens golfde het spel een beetje op en neer. Oranje zocht naar gaten in de Schotse verdediging. Na iets meer dan een half uur spelen werd de marge verdubbeld door de jonge Leeuwinnen. Marisa Olislagers nam een afgeslagen bal goed aan en schoot hard raak.

Nederland was fel in de duels en eigenlijk oppermachtig. Via Olislagers en Kirsten van de Westeringh had de ploeg van Torny het duel voor de thee al kunnen beslissen. Dat liet Oranje echter na en dus stond het bij rust 2-0.

Na de rust behielden de Leeuwinnen de overmacht. Leuchter kreeg een grote kans, maar vond keepster Sophie Allison op haar weg. Schotland zette, in tegenstelling tot de eerste helft, wat meer druk en kreeg wat kleine mogelijkheden.

Daphne van Domselaar hield haar doel echter schoon. Aan de overkant lukte dat collega-keepster Allison niet. In de 69e minuut trad ze nog goed op tegen pogingen van Chasity Grant en Joëlle Smits, maar tien minuten voor tijd was het alsnog raak voor Oranje.

Uit een corner schoot Lisa Doorn de 3-0 binnen. De verdedigster maakte vervolgens ook nog de vierde treffer namens Nederland. Uit een hoekschop wipte ze de bal over doelvrouw Alisson heen.

Door de zege staat Oranje O19 in de halve finale van het EK in Schotland. Daarin treft het aanstaande donderdag Duitsland. Daarnaast heeft Oranje zich geplaatst voor het WK Onder 20 van volgend jaar.

Beeld: YouTube