Na O17 en de Leeuwinnen is het nu aan Oranje O19 om te shinen

0
Na O17 en de Leeuwinnen is het nu aan Oranje O19 om te shinen

Oranje O17 pakte de zilveren medaille op het EK eerder dit jaar, de OranjeLeeuwinnen wonnen zilver op het WK in Frankrijk. Nu is het de beurt aan Oranje O19 om te shinen op het EK in Schotland deze maand.

Het doel is om Europees kampioen te worden, zo vertellen Kirsten van de Westeringh, Marisa Olislagers, Joëlle Smits, Daphne van Domselaar en Naomi Hilhorst. "Dat is het ultieme doel", zegt van de Westeringh. "Ik denk dat we een goede ploeg hebben, dus het is zeker mogelijk", vult Van Domselaar aan.

Hechtheid
Naast dat dit Oranje O19 een goede lichting is, is de ploeg ook enorm hecht. Dat benadrukken de vijf speelsters keer op keer. "Ik vind de sfeer echt supergoed in het team. Je merkt dat dat belangrijk is, ook richting het EK. Je moet echt een team zijn, bij ons zijn de basis- en wisselspeelsters echt één team. Iedereen kan goed met elkaar omgaan en we gunnen elkaar alles", vertelt Van de Westeringh. Hilhorst: "Je kent elkaars kwaliteiten, je weet best veel van elkaar. Dat is belangrijk voor het team."

"We willen voor elkaar werken. We vertrouwen op elkaar en in elkaar, dat is belangrijk. We zijn met elkaar meegegaan qua leeftijd. Sommigen van ons spelen al jaren met elkaar. Dat schept een band en dat merk je ook wel", vindt Smits. "We hebben plezier met elkaar, daar begint het mee. In het veld willen we voor elkaar werken. Dat is belangrijk: het begint bij hard werken en voor elkaar werken. Doordat we elkaar zo goed kennen, zijn we ook beter op elkaar ingespeeld."

Groepsfase
In de groepsfase van het EK treffen de jonge Leeuwinnen Noorwegen, Frankrijk en gastland Schotland. "Frankrijk heeft altijd een goede ploeg, ze zijn heel voetballend. Ze hebben snelle meiden voorin. Daar ligt hun kracht. Maar ik denk ook dat Frankrijk een ploeg is waar veel te halen valt vanuit de omschakeling, in onze duels die wij hard kunnen spelen", denkt Olislagers.

Noorwegen is volgens haar een fysieke ploeg met een klein middenveld. "Ze hebben een technische middenveldster, daar ligt ook hun kracht. We moeten oppassen bij spelopvattingen, daar zijn ze heel gevaarlijk mee."

Schotland is het gastland en Olislagers verwacht dat Oranje tegen dat land het spel moet gaan maken. "Wij zijn de bovenliggende partij als wij ons eigen spel spelen", verwacht de aanvoerster van Oranje O19. Olislagers kent geen extra druk omdat ze die band om haar arm heeft. "Ik voel me verantwoordelijk. Het zit in mij om mensen te helpen, om met mensen te praten. Dat geeft me energie. Soms zeg ik in de kleedkamer dingen, maar soms is het beter om Jessica te laten praten. Zij kijkt van buitenaf, ik zit soms in de emotie."

Oranje O19 oefende in de voorbereiding op het toernooi tegen de leeftijdsgenoten van België (3-0 winst) en Duitsland (2-1 winst). Dat zijn goede tegenstanders, zo zegt Van Domselaar. "Het is voor je team superfijn als je van een land als Duitsland in de voorbereiding kan winnen. Maar als dat niet lukt, is dat ook goed voor ons", geeft de goalie aan.

Motivatie
De eerdere resultaten van Oranje O17 en de OranjeLeeuwinnen op het hoogste podium geven het vijftal vooral motivatie. "Ik volg alles. Dan wil je natuurlijk hetzelfde presteren als zij. Wij willen ook zo ver komen", zegt Van de Westeringh. "Nu willen wij ook zover mogelijk komen. Dat is mogelijk. Dat we als Nederland zijn doorgegroeid, dat we meedoen in top, dat levert motivatie op", vult Smits aan.

Druk voelen de speelsters niet echt. "Ik doe gewoon mijn eigen ding, voel me daar goed bij. Ik krijg vertrouwen van het team, dat helpt mee. Ik sta er met plezier", vertelt Van Domselaar. Ook Van de Westeringh voelt geen druk; zij wil juist het hoogste uit zichzelf halen. "Ik ga iedere wedstrijd met hetzelfde idee in. Keihard werken, dan zie ik wel hoe ik presteer." Voor Hilhorst voelt het als een beloning dat ze mee mag naar het EK: "Ik vind het echt leuk dat ik mee mag en dat ik dit mee mag maken. Het is leuk om deze wedstrijden te mogen spelen en dat ik hier mag staan."

Überhaupt uitkomen voor Oranje is sowieso een droom voor Hilhorst. "Echt een van je dromen denk ik wel om mee te mogen maken, om erbij te horen. Het is echt wel een eer", zegt de jonge aanvalster. Van de Westeringh is het daar wel mee eens: "Ik vind echt geweldig om voor Nederland te spelen. Dat je voor je land mag uitkomen. Elke wedstrijd voelt het speciaal."

Rituelen
Sommige speelsters hebben ritueeltjes voorafgaand aan de wedstrijden. Zo kijkt Van de Westeringh altijd even naar haar ouders op de tribune als het Wilhelmus klinkt. "Ik heb zo wel mijn eigen ritueeltjes in sommige dingen. Mijn linkerenkel tape ik altijd als eerste in. Ik strik altijd eerst mijn linkerschoen, dan mijn rechterschoen", zegt Smits.

Olislagers heeft er heel wat. "Eerst moet ik mijn broekje aantrekken, dan mijn shirt. Dan moet ik mijn haar doen. Vervolgens eerst mijn linkersok, dan mijn rechtersok, mijn linkerschoen en dan mijn rechterschoen. En dan pas strik ik mijn veters, Voor de wedstrijd loop ik altijd een rondje op het veld, dat is altijd hetzelfde ronde. Het is een soort van houvast, iets waardoor ik de focus op de wedstrijd krijg."

Voorafgaand aan de wedstrijden is de middenveldster altijd 'heel zenuwachtig'. "Maar als het fluitsignaal gaat dan weg." "Ik heb meestal niet echt zenuwen, meer zin in de wedstrijd. Elke keer besef je dat je voor het Nederlands elftal speelt", zegt Van Domselaar.

Roomies
De keepster ligt op de kamer met Jonna van de Velde. "Ik doe van alles, dat ligt eraan of je rust hebt of dat je gewoon even gezellig op de kamer bent. Meestal kijk je een filmpje, af en toe een spelletje."

Spelletjes speelt Oranje O19 vaker, zo vertelt Smits. "We spelen buiten het voetbal om met de staf spelletjes, met bijbehorend spelletjesklassement. We zijn allemaal fanatiek. We willen allemaal winnen", zegt de spits.

Van de Westeringh heeft Chasity Grant (ADO Den Haag) als 'roomie'. "Ik ben niet echt van de series en films. Vaak lig ik gewoon op bed, een beetje op mijn mobiel. Een beetje kletsen, muziek aan. Ik luister heel veel verschillende dingen. Soms top 40, maar ook Nederlandse rap en Nederlandse meezingers. Ik vind alles leuk, ik zing alles mee. Ik ken de tekst niet echt, ik zing altijd meer wat. Engels kan ik niet, dus dan lachen teamgenoten wel", lacht de middenveldster.

Europese titel
Het vijftal is ervan overtuigd: de Europese titel is haalbaar voor Oranje O19. "Ik heb heel veel vertrouwen naar het EK", zegt Van de Westeringh. Olislagers vult aan: "We maken kans. We zijn ongeslagen dit seizoen. Ik wil heel graag het EK winnen en dat kan lukken. We hebben een goede voorhoede, we kunnen goede voorzetten geven, we hebben een goede spits die veel goals kan maken. De laatste linie speelt al lang samen en is fysiek sterk."

"De Europese titel is het doel, maar we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd", geeft Van Domselaar aan. "Ik denk dat we een goede ploeg hebben. Het EK winnen is zeker mogelijk." Smits: "Je wil gewoon natuurlijk voor die eerste prijs gaan, dat heeft iedereen in het hoofd. We gaan met plezier voetballen, er alles uithalen."

Ook persoonlijke doelstellingen zijn aanwezig. “Ik wil belangrijk zijn voor het team. Op het moment dat het met team wat minder gaat, dat ik er sta, dat ik zekerheid kan bieden", zegt Van Domselaar. Ook Smits wil belangrijk zijn voor het team: "En zoveel mogelijk doelpunten maken, want dat is een van mijn taken. Ik wil mijn vorm van het afgelopen seizoen doortrekken en doelpuntjes meepikken. Ik wil niet alleen qua scoren belangrijk zijn voor het team, maar ook voetballend."

"Ik hoop dat ik veel minuten mag maken, dat is mijn eerste doel. Daarnaast wil ik assists en doelpunten geven. Natuurlijk wil je belangrijk zijn, maar ik hoop dat ik zoveel mogelijk minuten mag maken", vertelt Hilhorst.

Oranje O19 is dit seizoen nog ongeslagen en hoopt die vorm door te trekken op het EK. "Ik weet niet hoe andere landen over ons denken, maar als ze naar ons seizoen kijken, dan denken ze: daar gaan we niet zomaar van winnen", is Smits duidelijk. "Ik denk dat iedereen ons wil verslaan, maar wij willen ongeslagen worden. Ik denk dat het echt een mooi toernooi wordt", aldus Hilhorst.

De jonge Leeuwinnen nemen het in de groepsfase op tegen Noorwegen (16 juli), Frankrijk (19 juli) en Schotland (22 juli). Het EK Onder 19 in Schotland geldt tevens als kwalificatietoernooi voor het WK Onder 20. Bij het bereiken van de halve finale kwalificeert Oranje O19 voor het WK Onder 20. Data en locatie daarvan zijn nog niet bekend.

Foto via: FlowSports

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!