Ajax zorgt voor mijlpaal met CAO voor speelsters: ''Volgende stap''

( 0 reacties)
Ajax zorgt voor mijlpaal met CAO voor speelsters: ''Volgende stap''

Ajax heeft vanaf komend seizoen als eerste club in Nederland een op maat gemaakte collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de speelsters. Dat maken de Amsterdammers woensdag bekend.

In grote lijnen biedt de overeenkomst speelsters dezelfde soort voorwaarden als de mannelijke spelers. Met de CAO biedt Ajax de speelsters gegarandeerde minimumvoorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van loon, vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling in geval van langdurige blessures.

De CAO geeft Ajax en de speelsters daarnaast een ruimere mogelijkheid om meerdere opvolgende tijdelijke contracten te sluiten en deze contracten bij de KNVB te registreren. Allemaal aspecten die vergelijkbaar zijn met de contracten in het betaald voetbal voor mannen.

"Clubs worstelen al langer met arbeidscontracten voor speelsters, omdat het gewone arbeidsrecht zijn beperkingen heeft in de sportwereld. Zo konden we tot nu toe alleen contracten van 1 of 2 jaar afsluiten, en kon een speelster theoretisch gezien midden in een seizoen weggaan", legt manager vrouwenvoetbal Daphne Koster uit op de website.

De CAO is opgesteld in samenwerking met de Federatie van Betaald voetbal Organisaties namens Ajax en de vakbond ProProf. De CAO zorgt niet alleen voor betere arbeidsvoorwaarden voor Ajax, het biedt ook ruimte voor andere clubs om zich aan te sluiten: "Met de komst van deze CAO kunnen we de volgende stap zetten in de professionalisering van het vrouwenvoetbal. Hopelijk volgen andere clubs ons hierin", aldus Koster.

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!