VIDEO | OranjeLeeuwinnen naar achtste finales; doelpuntenrecord Miedema

De OranjeLeeuwinnen hebben zich verzekerd van een plek in de achtste finales op het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won zaterdag met 3-1 van Kameroen.

Kameroen liet zich zeker in de beginfase niet afschrikken door Oranje en zat er kort op. Toch kon Lieke Martens na vijf minuten uitbreken. De aanvalster passeerde met wat fraaie acties drie tegenstanders, maar gescoord werd er niet uit deze aanval.

Twee minuten later kregen de Leeuwinnen opnieuw een goede kans. Keepster Annette Ngo Ndom grabbelde, waardoor Vivianne Miedema een mogelijkheid kreeg. Na veel gepriegel belandde de bal echter alsnog in de handen van Ngo Ndom.

Kameroen kreeg ook kansen. Eerst ging een schot van Gaelle Enganamouit naast, vervolgens kon de spits op Sari van Veenendaal af nadat Desiree van Lunteren half ingreep. Uiteindelijk schoot ze ook deze kans naast.

Vlak voor rust kwam Oranje op voorsprong. Shanice van de Sanden combineerde met Jackie Groenen, waarna eerstgenoemde de bal op het hoofd van Miedema legde. Die kopte raak en tekende zo voor de openingstreffer én haar 59e doel voor de Leeuwinnen. Daarmee evenaart de spits het doelpuntenrecord van Manon Melis.

De Leeuwinnen leken daardoor met een nipte voorsprong de rust in te gaan, maar twee minuten later stond het alweer 1-1. Aboudi Onguene, die vaak werd uitgefloten vanwege onder meer een incidentje met Merel van Dongen aan de zijkant van het veld (de Kameroense sloeg een flesje water uit de handen van de verdedigster, red.), tikte binnen nadat Van Veenendaal grabbelde.

Daardoor stond het 1-1 na iets meer dan 45 minuten. Voor het oog van 22.423 toeschouwers bracht Dominique Bloodworth daar na de rust al gelijk verandering in. Na een variant uit de vrije trap belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van de verdedigster, die zo de 2-1 binnen tikte: haar eerste goal voor Oranje.

Daar lieten de Leeuwinnen het niet bij zitten; ze gingen op jacht naar meer goals. Zo schoot Miedema uit een volley net over. Toch liet Kameroen zich ook zien. Enganamouit kreeg echter haar schot niet op doel. De ‘Ontembare Leeuwinnen’ werden in de slotfase nog fysieker en enkele OranjeLeeuwinnen werden onderuitgehaald.

Toch bracht dat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman niet in de war. Sterker nog, in de 86e minuut besliste Miedema het duel. Na een mooie aanval schoot de spits haar tweede van de middag binnen, waardoor ze nu op 60 treffers voor Oranje staat. Daarmee gaat ze Melis definitief voorbij en is Miedema de nieuwe topscorer aller tijden voor het Nederlands elftal.

De 3-1 eindstand betekent niet alleen drie punten voor de OranjeLeeuwinnen. Het betekent ook dat de ploeg van Wiegman zeker is van een plek in de achtste finales.