VIDEO | Oranje O17 grijpt naast Europese titel na penaltyserie tegen Duitsland

Oranje O17 heeft vrijdagmiddag naast de Europese titel gegrepen. In een spannende wedstrijd tegen Duitsland werd het duel uiteindelijk via penalty's in het voordeel van onze Oosterburen beslist.

Duitsland begon goed en kreeg de eerste kans via Nicole Woldmann. Zij miste echter het doel. Aan de andere kant waagde Ilham Abali een poging, haar schot werd geblokt door keepster Pauline Nelles.

Na een kwartier spelen kreeg Duitsland het overwicht. Een schot van Gia Corley ging net naast en slechts een paar minuten later werd de bal door Oranje van de lijn gehaald.

Sophie Weidauer zorgde er in de volgende aanval voor dat Duitsland op een 1-0 voorsprong kwam. Net zoals in de groepsfase, toen Oranje met 3-2 won, viel de gelijkmaker snel. Nikita Tromp schoot fraai raak: 1-1.

Dat was tevens ook de ruststand. Na de thee was Duitsland opnieuw de bovenliggende partij. Onder andere Marleen Rohde en Weidauer kregen kansen, maar Oranje hield stand.

In de 70e minuut leek Esmee Brugts de jonge Leeuwinnen op voorsprong te koppen. Nelles had echter een fantastische redding in huis en pakte de bal op de doellijn.

Aan de andere kant was Carlotta Wamser dichtbij de 2-1. De middenveldster kon alleen op keepster Claire Dinkla af, maar schoot naast. Doordat beide ploegen er niet in slaagden om binnen 92 minuten te scoren, moesten penalty's een winnaar aanwijzen.

Oranje ging de penaltyserie echter niet in met Dinkla onder de lat. Vlak voor het laatste fluitsignaal bracht KNVB-coach Robert de Pauw Lisan Alkemade binnen de lijnen.

Zij pakte drie penalty's, maar zag ook Dana Foederer, Lobke Loonen, Ella Peddemors en Esmee Brugts missen. Uiteindelijk schoot Mieke Schiemann de zesde strafschop raak, waardoor Duitsland zich kroont tot Europees kampioen.