Wiegman met KNVB in gesprek over contract: ''Gesprekken lopen goed'' Uitslag | Miedema en Little schieten Arsenal in derby langs Spurs Uitslag | PSV en SC Heerenveen delen de punten: 1-1 Wiegman staat open voor klus bij mannen: ''Zou daar over nadenken'' Het programma van 17 november: Women's Football Weekend

Spannende tijden voor Jackie Groenen: een nieuwe club én voor het eerst naar een WK

( 0 reacties)
Spannende tijden voor Jackie Groenen: een nieuwe club én voor het eerst naar een WK

Inmiddels is ze bijna niet meer weg te denken op het middenveld bij de OranjeLeeuwinnen. Jackie Groenen is niet alleen uitgegroeid tot een vast gezicht bij het Nederlands elftal, maar ook tot publiekslieveling.

Er komen spannende tijden aan voor de middenveldster. Na vier jaar verlaat Groenen Frankfurt en het WK staat voor de deur. Naar het toernooi in Frankrijk kijkt ze erg uit, zo vertelt ze in gesprek met vrouwenvoetbalnieuws.nl.

"Het is een nieuw iets voor mij, een nieuw toernooi, iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik vind het heel erg spannend om het allemaal mee te maken. Het is een heel ander podium, dus dan komt er ook meer druk bij kijken. Voor nu valt de spanning nog mee, het is vooral heel leuk, maar ik denk dat het spannende straks komt als we die kant opgaan."

Ondanks dat het Groenen’s eerste WK wordt, voelt ze niet meer druk dan anders. "Het zijn ook maar gewoon wedstrijden. Je hebt als topsporter altijd een bepaalde druk. Ik stap gewoon het veld op en dan is het iets wat in je achterhoofd speelt."

Trainingsbeest
Aan rituelen doet de 24-jarige Tilburgse niet, aan ontzettend veel trainen wel. Groenen is een trainingsbeest, een voetballiefhebber in hart en nieren. "Ik train veel en ik train ook heel graag. Voetbal is echt mijn leven. Ik sta graag op het veld."

Waar ze dan op traint, zo in aanloop naar het WK? Bijvoorbeeld aan haar aansluiting van de verdediging naar de aanval: "Ik vond dat mijn aansluiting niet altijd goed was. Ik doe verdedigend veel werk, maar dan was ik in de aanval net te laat. Daar heb ik heel erg aan gewerkt, door bijvoorbeeld box-to-box sprintjes te doen. Daar ben ik in die laatste maanden voor het WK wel bewust mee bezig."

Met haar doelpuntentotaal in Oranje is ze ook bezig. Groenen staat op twee goals voor de OranjeLeeuwinnen. "Ik wil het graag verbeteren, maar ik vind het ook niet erg als ik bijvoorbeeld de lat raak en dat er dan alsnog een goal uitkomt."

"Op het WK een goal maken zou tof zijn, maar dan wel alleen als we winnen", lacht ze. "Als we dan met 4-1 verliezen, maakt het niet zoveel uit." Misschien scoort de middenveldster, tijdens het WK spelend op de nieuwste PUMA Trailblazer pack-schoenen, wel op zaterdag 1 juni, als de OranjeLeeuwinnen in het Philips Stadion de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië spelen.

Verwachtingen voor het WK
"Dat is een leuke test. Het is een heel goede tegenstander om te hebben vlak voor het WK", zegt Groenen, die voor de mondiale eindronde geen favoriet kan aanwijzen: "Ik kan dat niet zo goed inschatten. Ik heb tegen veel van de landen nog nooit zelf gespeeld, maar je weet natuurlijk wel dat bepaalde landen, zoals Amerika, Engeland en Duitsland, altijd favoriet zijn."

Het Nederlandse volk verwacht dat de Leeuwinnen 'wel even' wereldkampioen worden, maar Groenen is bang dat het niet zo makkelijk is, al blijft ze vol vertrouwen. "Het is een toernooi, dus er kan van alles gebeuren."

Wel verwacht de middenveldster weer zo’n Oranje-gekte zoals tijdens het EK 2017. "Ik heb al van heel veel mensen gehoord dat ze komen. Overal waar ik kom, krijg je wel te horen dat er mensen naartoe gaan."

Vaarwel, Frankfurt
Maar voordat de Leeuwinnen afreizen naar Frankrijk, heeft Groenen eerst nog een keuze te maken. Haar volgende club. De voormalig judoka heeft besloten om haar contract bij Frankfurt niet te verlengen.

Ze is te spreken over hoe haar laatste seizoen verliep. "We deden het heel erg aardig met het jonge team dat we hebben. We deden niet mee om de prijzen, maar dat zat ook niet echt in de lijn der verwachting. We zijn gaan opbouwen met jonge speelsters en dan is het natuurlijk anders."

"Je weet dat het in een competitie als de Bundesliga niet makkelijk wordt als je met zes à zeven zeventienjarigen op het veld staat, zeker met ploegen als Wolfsburg en Bayern München in de competitie. We hebben in de wedstrijden tegen die teams, maar ook tegen de clubs die daar net onder zitten, goed gespeeld."

Bij Frankfurt is ze inmiddels een van de oudjes, maar daar trekt ze zich niks van aan. Groenen lijkt koel, al is ze wel zenuwachtig voorafgaand aan een wedstrijd, zo geeft ze toe.

Droomclubs
Clubs staan voor de middenveldster in de rij. "Ik heb meerdere opties. Duitsland, Engeland, Frankrijk. Er zitten zeker droomclubs tussen", onthult ze. Wat voor Groenen dan een droomclub is? "Wolfsburg is een droomclub. Ze spelen om de Champions League mee en winnen vaak de Bundesliga. Olympique Lyon is ook een droomclub, maar zo zijn er meerdere."

Ook Juventus werd genoemd, maar dat was toen ze 'gewoon' even op vakantie was in Italië. "Ik vind het Italiaanse voetbal leuk om te zien, maar het vrouwenvoetbal is daar wat minder ver dan dat het in andere landen is", reageert Groenen op dat gerucht.

De keuze voor een nieuwe club wordt in ieder geval voor het WK bekendgemaakt, zodat ze in Frankrijk niet meer met de transfer bezig is. "Je wilt daar niet nog met mensen moeten bellen en met dat soort dingen bezig zijn."

Groenen verwacht snel witte rook en neemt van alles mee in haar keuze voor haar nieuwe werkgever. "Op een bepaalde manier leven bijvoorbeeld. Ik moet wel gelukkig zijn. Mijn familie is voor mij een van de grootste factoren bij die keuze. Ik ben heel close met mijn ouders, dus dat heeft er zeker mee te maken. Al heb je nu natuurlijk wel veel reisopties: met vliegen kom je ver", aldus de middenveldster.

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!