BREAKING | FIFA: WK Onder 20 uitgesteld vanwege coronavirus OranjeLeeuwinnen komen komende tijd niet meer in actie BREAKING | Competities amateurvoetbal niet hervat BREAKING | Tot 1 juni geen profvoetbal in Nederland vanwege coronacrisis OFFICIEEL | Olympische Spelen beginnen volgend jaar op 23 juli

Wisselvallig Kadoelen toont karakter en vechtlust en is beste van de rest

0
Wisselvallig Kadoelen toont karakter en vechtlust en is beste van de rest

Achteraf duurde het nog behoorlijk lang voordat een van de meest uitgekauwde clichés in het voetbal ook werkelijkheid werd: als het ene team een reeks bijna onmisbare kansen aaneenrijgt maar doelpunten uitblijven, valt de score aan de andere kant. Voor de eerste ingelaste drinkpauze was Kadoelen oppermachtig, de defensie van Excelsior beefde en trilde.

Met de met passes strooiende Floor in de punt naar achteren en Jiske en Zorra als vooruitgeschoven middenlinieposten, werd de Kralingse verdediging ragfijn uit elkaar gespeeld, wat resulteerde in een reeks van grote mogelijkheden, behoorlijke kansen en onvoorstelbare missers. Maar het ontbrak telkens net aan finesse in de laatste pass -Precious kwam een teenlengte tekort- goed ingeschoten ballen misten op een haar na de juiste richting en ook greep de Rotterdamse keepster Ebi een paar keer afdoende in. Omdat ook Chevarie's vrije trappen-vizier niet goed afgesteld was, bleef de stand tot halverwege de eerste helft in evenwicht.

Na de onderbreking kwam Excelsior steeds meer in het spel, de posities werden beter bezet en met verzorgd combinatievoetbal speelde het zich in de wedstrijd. Hoe vreemd het ook klinkt, na die overtuigende eerste twintig minuten, maar met een heel klein beetje meer pech had Kadoelen zomaar met een 0-2 achterstand de kleedkamer in kunnen gaan.

Dat beeld veranderde na de pauze niet. Met Khadija in het hart van de driehoek nam de strijdvaardigheid wel toe, maar sloop ook steeds meer onrust en onzorgvuldigheid in het spel van Kadoelen. Naarmate de tijd vorderde namen veel speelsters hun toevlucht tot het oude vertrouwde zo-snel-mogelijk-op-hoop-van- zegen wegschieten van de bal.

Ook liepen de naar voren gepositioneerde middenvelders te veel naar achteren waardoor de ruimtes kleiner werden en de spitsen steeds moeilijk bereikbaar. Omdat Excelsior ondanks het prima spel in balbezit evenmin slagvaardig was, bleef het voor het publiek een boeiend schouwspel. Pas toen Bert noodgedwongen moest wisselen - Ezgi kon vanwege het vasten het hoge tempo even niet aan- en de uiterst behendige vleugelspeler die tot dan toe uitstekend door Dunya bewaakt was geweest van flank wisselde, brak de wedstrijd open. Een fraai aangesneden diepe bal viel over de net ingevallen Stephanie heen, die in de achtervolging de doorgebroken speler aantikte.  Het leek alsof de weliswaar zuiver maar niet hard ingeschoten vrije trap van Janita namens Excelsior pas laat door Isabella werd gezien, toen de bal al halfhoog binnen viel.

In het besef dat er uit deze partij minimaal een punt gehaald moest worden ging Kadoelen gejaagd op zoek naar de gelijkmaker. Ondanks de toenemende slordigheid in passing en balaannames golfde het spel plotseling op en neer. Terwijl Chevarie bleef ruzieën met de bal, kon Lauren vanaf rechts net niet de derde speler uitspelen om tot een schotkans te komen en kreeg Jiske de bal in een uitstekende positie niet tussen de palen. Omdat niemand van het Amsterdamse team in staat leek om te scoren werd het uit een indraaiende hoekschop ingekopte eigen doelpunt in dankbaarheid aanvaard.

In plaats van de wedstrijd uit te spelen, leken de tot dan tot degelijk en foutloos spelende Elke en Juul ineens last van nervositeit te krijgen. Omdat ook Isabella niet doortastend optrad op een schot van Janet waarna Amy namens Excelsior voor de 1-2 zorgde, dreigde Kadoelen toch nog tegen een zeperd aan te lopen . Het was aan de technische koelbloedigheid van de uitstekend spelende Floor te danken dat dit voorkomen werd. Op het randje van buitenspel gestart, schatte zij een strakke diepe pass van Juul goed in, had in een beweging controle en draaide vanaf links met haar rechter de bal onhoudbaar binnen.

Op de met het 2-2 gelijkspel bereikte tweede plek achter het ongenaakbare team uit het Gooi, kan Kadoelen trots zijn en verder bouwen. Lange tijd werd het beslist niet altijd even overtuigende voetbal verhuld door de uitstekende resultaten en hoge scores. In deze voorjaarscompetitie heeft het team van Bert en Merlijn slechts bij vlagen laten zien waar het toe in staat is; goed verzorgd positiespel, de bal die van voet naar voet gaat en een dodelijke doeltreffendheid op het juiste moment. De speelsters zijn tactisch goed onderlegd, strijdlustig en gaan voor elkaar door het vuur. Conditioneel waren de meeste elftallen niet opgewassen tegen het fysiek sterke Kadoelen, hoewel de selectie numeriek gezien nog steeds smal was. Als de in de trainingen eindeloos geoefende patronen ook in de praktijk op het veld gelegd zouden kunnen worden, kan Kadoelen M017 iedere tegenstander de stuipen op het lijf jagen.

Verslag: Ronald Hooft
Foto: Mitchel Beckman

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!