Buitenveldert Mo17 slachtoffer van dodelijk efficiënt Team Kadoelen

De altijd interessante derby tussen de ambitieuze clubs uit zuid en noord, krijgt een terechte winnaar in het best voorbereide, meest meedogenloze en fitste team, dat ongeslagen blijft meedoen aan de strijd om een hoge klassering.

Het elftal van Bert en Merlijn deed uitstekende zaken in de op stoom rakende voorjaarscompetitie door de wedstrijd tegen Buitenveldert -die je officieus als het gevecht om de titel van het beste meidenteam van Amsterdam zou kunnen bestempelen- winnend af te sluiten. Net als ’t Gooi is Kadoelen nu nog zonder puntverlies, en is een klein gaatje met de achtervolgers beslist geslagen.

Daar zag het halverwege overigens nog niet persé naar uit. Terwijl de sfeer vooraf uitstekend was, oogde Kadoelen na de aftrap wat nerveus, hetgeen zich manifesteerde in een reeks van slordigheden en ongedwongen foutieve passes. Tactisch stonden beide teams goed in de organisatie, wat er op duidde dat de respectievelijke coaches hun huiswerk hadden gedaan.

De fysiek stevig ingrijpende achterhoede van Buitenveldert hielden Lauren, Chevarie en Precious ver af van de eigen doellijn, maar ook Ezgi op de plek van de door een hersenschudding tijdelijk uitgeschakelde Stephanie en de in de linkerzone spelende Dunya waren hun razendsnelle en technisch vaardige tegenstanders op de beide vleugels de baas. Nadat de eerste twintig minuten min of meer in evenwicht op het middenveld waren weggetikt, ontvlamde de wedstrijd na de eerste vloeiend uitgevoerde counter van Kadoelen. De in de dekking aangespeelde Chevarie stak de op de flank ontsnapte Lauren precies op tempo weg, die strak passte naar de over de as van het veld attent meegesprintte Floor. Diens harde schot vanaf de rand van de zestien had een beter lot verdiend. Nu vloog het rakelings langs de paal.

Als reactie hierop schakelde Buitenveldert een tandje bij, de linies van Kadoelen steeds verder naar achteren dwingend. Zorra en Jiske moesten zo veel vuile kilometers maken, dat het klimaatakkoord er door in gevaar kwam. De technisch fijnbesnaarde Floor kon zich in dit fysieke geweld geen moment vrijspelen, Elke en Juul kwamen in het centrum onder steeds zwaardere druk te staan. Op dat soort momenten is het een enorme geruststelling dat Kadoelen een doelwachter heeft die in staat is tot reddingen die je gerust tot de buitencategorie kan rekenen.

Tot twee keer toe had de scheidsrechter zijn opschrijfboekje al getrokken om voltreffers voor de thuisclub te notuleren, twee keer greep Isabella op miraculeuze wijze in. Een vervaarlijk dalend schot vanuit de tweede lijn tikte zij, zich tot het uiterste strekkend, met de middelvinger tegen de dwarsligger en in de daaropvolgende aanval ontmantelde zij in een een-op-een gevecht een 100% kans voor de doorgebroken spits. Het was mooi meegenomen dat de ook verder uitmuntend verdedigend spelende Juul de bal die in de rebound in het lege doel dreigde te rollen, nog net voor de lijn naast kon werken.

Hoe zeer het elftal van Kadoelen gegroeid is bleek na de pauze. Terwijl verwacht werd dat de door een goed georganiseerd scoutingapparaat samengestelde Buitenveldert-selectie de lijn uit de eerste helft zou doortrekken, kwam juist het tot aan de tanden gewapende team uit noord veel beter uit de kleedkamer.

De geweldig invallende Khadija ging voorop in de strijd in de veldslag om de middencirkel, waardoor Zorra en Jiske als adjudanten ineens ook duels gingen winnen. Ezgi en Dunya kwamen nog vaker als overwinnaar tevoorschijn bij de achterhoedegevechten, Juul en Elke joegen de linies compacter voorwaarts. Het krachtenverslindende spel van Buitenveldert dat meestentijds de lange bal als wapen hanteerde, begon zijn tol te eisen. Het leek een kwestie van tijd dat het conditioneel veel fitter ogende Kadoelen de trekker zou overhalen.

Nadat eerst de op rechts doorgebroken Precious van achteren gehaakt werd - waarvoor de verder uiterst correct fluitende arbiter best een kaart had kunnen trekken - had de tot dan toe foutloos spelende centrale verdediger van Buitenveldert handen, armen en voeten nodig om Chevarie te beletten het strafschopgebied te penetreren. Behalve een op sommige dagen onpasseerbare doelvrouw heeft Kadoelen ook een spits in huis die maar een kwart kansje nodig heeft om beslissend te zijn. Met dodelijke precisie ontplofte de om de muur draaiende bal, via de binnenkant van de paal, buiten de tevergeefs graaiende handen van de Buitenveldertse keepster.

De tot op dat moment zo degelijk opererende defensie leek even te duizelen van de schrik, waarvan Kadoelen meedogenloos profiteerde: een diepe pass vanuit de rug van de verdediging werd door Precious na een op kracht en snelheid gewonnen sprintduel ziedend in de kruising gejaagd. Nog geen drie minuten hierna viel het genadeschot: de aangeslagen linksback had in de zestien gooi- en smijtwerk nodig om Precious van haar tweede treffer af te houden. Met uitzondering van de verkeersgeluiden van het forenzenverkeer op de A10, werd het na de door Chevarie koelbloedig ingeschoten penalty aangenaam stil aan de overkant, waardoor de officieuze wisseltrofee meeging door de Coentunnel.

Verslag: Ronald Hooft
Foto: Merlijn Rademaker

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
FC Twente V
14:00
ADO Den Haag V
za
30/03
Feyenoord V
14:00
Telstar W
za
30/03
Fortuna Sittard W
16:30
Utrecht W
za
30/03
PEC Zwolle V
16:30
Excelsior Rotterdam W
zo
31/03
AZ W
12:15
PSV V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 18 34 49
2 Ajax V 18 37 45
3 PSV V 18 22 34
4 Fortuna Sittard W 18 20 30
5 ADO Den Haag V 17 10 26
6 Utrecht W 18 -10 25
7 PEC Zwolle V 18 -5 22
Bekijk de hele stand