Het jaar na de EK-winst: ''Succes gaat niet automatisch door''

Het ging dit jaar niet altijd makkelijk voor de OranjeLeeuwinnen. Directe plaatsing voor het WK lukte niet, maar uiteindelijk werd het WK-ticket alsnog gepakt door het winnen van de play-offs.

Voormalig assistent-bondscoach Foppe de Haan heeft de ploeg zien worstelen, maar ook zien herpakken. "Het oogt allemaal heel stoïcijns", oordeelt hij over afgelopen jaar in gesprek met FCUpdate.nl.

"Succes gaat niet automatisch door. Na het EK waren ze opeens razend populair, ze werden bedolven onder de aandacht. Een aantal kwam in transferperikelen terecht en ging naar een nieuwe club. Dat komt dan allemaal bij elkaar in Zeist als er weer interlands gespeeld moeten worden", vertelt De Haan.

"Ze waren wel bij elkaar, maar doordat iedereen toch eigen zaken aan haar hoofd had, is het rumoerig in zo'n groep. Ga dan maar eens met z'n allen presteren", vervolgt de voormalig trainer.

Na de misstap in en tegen Noorwegen is bondscoach Sarina Wiegman op bezoek gegaan bij een aantal speelsters: "Sarina is de speelsters gaan opzoeken om de boel weer bij elkaar te brengen. Dat heeft ze goed gedaan, ze heeft daardoor een grote rol gespeeld in het succes in de play-offs. Want eerlijk is eerlijk, we zagen het oude Oranje weer terug tegen de Denen en Zwitsers. Het praten met de speelsters bij hun clubs is een goede zet van haar geweest."

De Haan ziet de opleving als een signaal voor een grote stap in de ontwikkeling van de ploeg. Het concept van voetballen is duidelijker. Iedereen weet haar taak en kan die perfect uitvoeren op het veld. Ook al proberen tegenstanders hun wil op te leggen, die vrouwen blijven hun eigen spel spelen. Daar zijn ze beter in geworden. Verdedigend zijn ze ook vooruit gegaan, ze krijgen amper goals tegen. Het oogt allemaal stoïcijnser, dat is het goede woord denk ik", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand