VIDEO | OranjeLeeuwinnen plaatsen zich voor WK in Frankrijk

De OranjeLeeuwinnen hebben het WK-ticket te pakken! De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won in de heenwedstrijd met 3-0 van Zwitserland en speelde in het LIPO Park met 1-1 gelijk.

Door de prima uitgangspositie leek er geen vuiltje aan de lucht, maar net als in de uitwedstrijden tegen Noorwegen en Denemarken al binnen tien minuten mis. Dit keer viel er geen treffer, maar kreeg Anouk Dekker een rode kaart. De verdedigster haalde de doorgebroken Ramona Bachmann onderuit en kon na zeven minuten gaan douchen.

Merel van Dongen werd vervolgens in de ploeg gebracht voor Jill Roord, om zo de verdediging weer compleet te krijgen. Ondanks de onrustige Oranje-verdediging, werd Zwitserland niet gevaarlijk.

Shanice van de Sanden kreeg de grootste kans in de eerste helft. De aanvalster ging alleen op keepster Gaëlle Thalmann af, maar schoot recht op de doelvrouw af. Zes minuten na de rust was het wel raak voor de Leeuwinnen.

Vivianne Miedema ontving de bal van Lieke Martens op de rand van het zestienmetergebied en schoot feilloos binnen. Diezelfde Miedema probeerde het niet veel later nog eens, maar die poging ging er niet in.

Het was mistig in het LIPO Park en dus werd de oranje bal gebracht. Met die bal wist Zwitserland de gelijkmaker te maken. Coumba Sow profiteerde van geklungel in de defensie en schoot de 1-1 binnen.

Daar bleef het uiteindelijk bij en dat was ruim voldoende voor de Leeuwinnen. Daardoor zijn de Oranjevrouwen zeker van het WK volgend jaar in Frankrijk. Het mondiale eindtoernooi wordt gehouden van 7 juni tot en met 7 juli 2019. Het is voor de Leeuwinnen de tweede keer in de historie dat zij deelnemen aan een WK.