Wiegman maakt zich zorgen: ''Waar blijft Feyenoord bijvoorbeeld?''

1
Wiegman maakt zich zorgen: ''Waar blijft Feyenoord bijvoorbeeld?''

Sarina Wiegman maakt zich zorgen over de toekomst van de Eredivisie. De bondscoach van de OranjeLeeuwinnen waarschuwt de clubs voor het feit dat talentvolle speelsters in de toekomst (nog) eerder uit Nederland zullen vertrekken. 

"Waar blijven de goede opleidingen van clubs om de ambitieuze talenten te faciliteren? Als we niet oppassen, lopen straks onze jonge talenten ook naar het buitenland", legt ze uit in gesprek met Voetbal International. "Daar steken de clubs veel geld in het vrouwenvoetbal. De speelsters kunnen er makkelijker prof worden, maar door de concurrentie belanden ze vaak op de bank", weet Wiegman. 

"In Nederland zijn nu een paar clubs die bij een beloftenelftal, Onder-17 en Onder-15 maatwerk leveren: Ajax (alleen beloften), SC Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en ADO Den Haag", vervolgt ze. "Dat is een heel goede ontwikkeling. Maar waar blijft Feyenoord bijvoorbeeld?" 

"Als we die basis wat breder krijgen en ervoor zorgen dat de faciliteiten goed zijn, kunnen we straks ook een grotere doorstroom verwachten en kan de Eredivisie langzaam worden uitgebouwd. Het is belangrijk dat de clubdirecties vrouwenvoetbal zien als topsport en het professioneel neerzetten", aldus Wiegman. 

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 4 Oct 2018 om 13:09
    Wat men vergeet is dat een goede basis opleiding bij de amateurclubs belangrijk is daar ligt de basis van de piramide. Daar is door de paar eredivisie clubs al roofbouw op gepleegd (waardoor amateurclubs vrouwenteams hebben moeten terugtrekken), hetzelfde wat de buitenlandse clubs nu met hun doen en nu gaan ze klagen. Bovendien de meeste eredivisieclubs hebben al moeite genoeg om hun eigen broek bij het mannenvoetbal op te houden en dus geen geld en interesse voor vrouwenvoetbal. Waardoor ik weer terugkom op het eerste deel er moet meer gedaan worden aan de amateurtak want daar ligt de sterkste binding met het vrouwenvoetbal. Ook de basis van het vrouwenvoetbal ligt bij verenigingen als Ter Leede, Seastum, Buitenveldert enz. en niet bij Ajax, Psv, feijenoord etc die hebben geen echte binding van ouds her met het vrouwenvoetbal
    Wat met het volleybal gebeurd is (bankras model) moet niet met het vrouwenvoetbal gebeuren, en hiermee bedoel ik, alle aandacht naar de top en de rest blijft achter, dan wordt de piramide topzwaar en zal uiteindelijk omvallen. Maar ja aan de top is het mooier en daar kun je schitteren en weer wordt vergeten dat de achterban (basis) groter en belangrijker is om de piramide in stand te houden voor succes op langere termijn, wat we eigenlijk toch allemaal willen? op een goede stevige basis (amateurtak)komt vanzelf ook een sterke top (betaald voetbal) andersom werkt niet!!