Martens belangrijk voor Leeuwinnen; WK dichtbij na krappe overwinning

Lieke Martens heeft de OranjeLeeuwinnen dinsdagavond naar een belangrijke overwinning geschoten. De buitenspeelster schoot in blessuretijd het enige doelpunt binnen. Oranje blijft daardoor koploper in groep 3 en heeft een voorsprong van vier punten op Noorwegen, dat wel een wedstrijd tegoed heeft.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won de uitwedstrijd nog met 0-5, maar in een uitverkocht Abe Lenstra Stadion ging het allesbehalve makkelijk. Oranje had het vizier niet op scherp en had de pech dat de Slowaakse keepster Maria Korenciova een goede wedstrijd speelde.

Ze bracht redding op pogingen van onder meer Shanice van de Sanden en Jill Roord. Jubilaris Sherida Spitse, die haar 150e interland speelde, schoot vlak voor rust maar net naast.

In de tweede helft hield Korenciova haar ploeg op de been. Stefanie van der Gragt werd ingezet als breekijzer en zo probeerden de Leeuwinnen de 1-0 te forceren. Dat leek te mislukken, totdat Martens in de blessuretijd een heerlijke treffer scoorde.

De buitenspeelster trok naar binnen en trof de verre hoek, waarmee ze de eindstand op 1-0 bepaalde. Door de zege heeft Oranje op 4 september in en tegen Noorwegen genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor het WK.