Nieuwe rol voor Van de Sanden bij KNVB: "Dat vind ik zo zonde"

Sherida Spitse en Shanice van de Sanden
Sherida Spitse en Shanice van de Sanden Foto: © Pro Shots

Oranje-international Shanice van de Sanden (29) verbindt zich als ambassadeur aan het KNVB Schoolvoetbal. Zij wil in deze rol de voetballende schooljeugd inspireren om het beste uit zichzelf te halen, maar daarbij ook oog te houden voor een ander. Met die gedachte sluit Van de Sanden naadloos aan op de missie van het schoolvoetbal.

Ook dit schooljaar vertegenwoordigen in heel Nederland zo’n 200.000 meisjes en jongens uit groep 5 tot en met 8 hun school bij een lokaal schoolvoetbaltoernooi. Aan het einde van het schooljaar volgt traditiegetrouw de ontknoping en mogen 24 teams het tegen elkaar opnemen in de landelijke finales op de voetbalvelden van de KNVB in Zeist.

Maar het schoolvoetbal vertegenwoordigt meer dan de sportieve strijd. Het draagt bij aan de persoonlijke groei van kinderen. Via het schoolvoetbal leren ze samenwerken in een team, ontwikkelen ze sociale vaardigheden en kweken ze zelfvertrouwen.

“Vallen en opstaan”
Van de Sanden kan zich helemaal vinden in de missie van het schoolvoetbal en wil de voetballende schooljeugd daarbij meegeven: “Ik zie vaak dat jongeren vooral gericht zijn op snel succes en dat vind ik zo zonde."

"Het mooiste deel van je dromen waarmaken is eigenlijk de weg daarnaartoe. Het vallen en opstaan hoort daar ook bij. Probeer daarom vooral de kleine dingen die op je pad komen te koesteren, blijf altijd hard werken en wees niet negatief naar anderen", vervolgt de aanvalster.

"Dat heb ik zelf vooral geleerd op school. In plaats van te pesten, is het juist veel cooler om voor anderen op te komen. Goed leren, je toetsen goed maken en op tijd komen kan ook stoer zijn", aldus Van de Sanden

Voetbal is voor ieder kind, ook als er thuis geen geld is
Van de Sanden is sinds 2018 ook ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, dat als partner aan het KNVB Schoolvoetbal verbonden is. Via het schoolvoetbal kunnen jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met de populairste sport van ons land.

Dat voetbal voor iedereen mogelijk hoort te zijn, is daarbij het uitgangspunt. Ook als je ouders het lidmaatschap van een voetbalclub niet kunnen betalen. Heeft een kind na het schoolvoetbaltoernooi de smaak te pakken, maar zorgt de hoogte van de contributie van de lokale voetbalclub voor problemen thuis? Dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur het lidmaatschap.

Wapenfeiten Jeugdfonds Sport & Cultuur
Al sinds de oprichting van het fonds in 1999 is voetbal verreweg de meest aangevraagde sport. Jaarlijks kunnen er meer dan 20.000 kinderen via deze weg voetballen. In 2021 kreeg het Jeugdfonds hiervoor internationale erkenning in de vorm van een UEFA Foundation for Children Awards.

In hetzelfde jaar bracht Nederlandse rapper en zanger Snelle als ode aan de voetbalsport het nummer ‘Limonade’ uit. In de bijbehorende videoclip figureren meerdere spelers van het Nederlands Elftal. Vanuit de samenwerking tussen Snelle, Oranje en de KNVB werd een bedrag van €50.000 geschonken aan het Jeugdfonds

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand