Nieuwe FIFA-regels volgens ex-international Koster 'niet zaligmakend'

Als het aan de FIFA ligt, worden in 2021 de regels rondom het vrouwenvoetbal aangepast. De wereldvoetbalbond presenteerde afgelopen week nieuwe regels die professionele speelsters arbeidsrechtelijk meer bescherming moeten bieden. Het zwangerschapsverlof heeft hierin een hoofdrol.

Een zwangere speelster moet minimaal veertien weken met zwangerschapsverlof kunnen met behoud van ten minste twee derde van het salaris. Eventuele aanvulling zou dan vanuit de nationale bonden kunnen komen. Bij hun terugkeer na de zwangerschap moeten clubs speelsters re-integreren en adequate medische en fysieke ondersteuning bieden.

Daphne Koster weet hoe belangrijk dit soort regels zijn. In 2014 verloor de oud-international haar status bij Oranje vanwege haar zwangerschap. Mede daarom maakte ze zich als manager vrouwenvoetbal bij Ajax ook hard voor een cao. "Het geeft speelsters rust. Het is heel vervelend als je een kind krijgt en tegelijk bang bent dat alles om je heen wegvalt", zegt Koster in het NRC.

De nieuwe regels zijn voor haar 'niet zaligmakend', maar moeten meer gezien worden als een eerste stap. "Belangrijk is vooral dat de bond zich uitspreekt over iets dat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn", aldus de voormalig international.

Lees meer:
0 reacties