"Die coach zei dat klagende speelsters 'een beurt' nodig hadden"
De Netflix-documentaire '#SeAcabó: Dagboek van kampioenen' onthult een schokkend verhaal van machtsmisbruik binnen de Spaanse voetbalbond, met het vrouwenvoetbalelftal als slachtoffer. Tim Hartman bekeek de documentaire al namens het Algemeen Dagblad en kwam tot een aantal schokkende onthullingen
Vanaf vandaag is deze documentaire te zien in Nederland, en het is een aangrijpende weergave van de verdrietige realiteit waarmee speelsters geconfronteerd werden. Ze werden tegen elkaar opgezet, maar kwamen uiteindelijk samen in een moedig protest na 'de kus die alles veranderde'.
De documentaire begint op 20 augustus 2023, wanneer Spanje het WK vrouwenvoetbal wint door Engeland met 1-0 te verslaan. Vreugdetranen rollen over de wangen van de Spaanse speelsters, maar de feestvreugde wordt snel overschaduwd door een schokkende gebeurtenis: Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, kust speelster Jenni Hermoso op de mond. De gebeurtenis leidde tot een wereldwijde sociale media-beweging met de krachtige boodschap #SeAcabó: het is klaar.
In de documentaire komt een indrukwekkende groep speelsters aan het woord, waaronder Alexia Putellas en Irene Paredes, die allemaal getuigen van de machtsstructuur binnen de RFEF. Aitana Bonmatí vat de situatie samen: "Het voelde alsof de bond alleen een vrouwenteam had omdat het moest."
Tim Hartman schrijft: "Onder wie Ignacio Quereda - coach tussen 1988 en 2014 - die bij tactische besprekingen 12 speelsters op het bord tekent en klagende speelsters vertelt ‘een beurt’ nodig te hebben. Met zijn opvolger Jorge Vilda (,,een tactische nul die volledige controle wil en bij speelsters op de kamer komt”) belandt het Spaanse vrouwenelftal in 2015 van de regen in de drup."
Vrouwen kregen te maken met ongunstige reisschema’s en gebrekkige faciliteiten, terwijl hun mannelijke collega's in de watten werden gelegd. De documentaire laat zien hoe de frustraties van de speelsters culmineerden in een opstand en hoe hun strijd uiteindelijk leidde tot structurele veranderingen in de Spaanse maatschappij en het vrouwenvoetbal wereldwijd.