Mulder: "Een dag per jaar verkleedt Infantino zich als feminist'

Gianni Infantino
Gianni Infantino Foto: © Pro Shots

Jan Mulder is absoluut niet te spreken over Gianni Infantino. De president van de FIFA zorgde een tijdje terug weer voor opzien na zijn uitspraken over de uitzendrechten voor het aanstaande WK.

In een statement gaf Infantino aan dat de aanbiedingen van omroepen, voornamelijk van grote landen als Engeland, Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk 'nog steeds zeer teleurstellend zijn'. "Ze zijn simpelweg niet acceptabel op basis van vier criteria", aldus de FIFA-voorzitter. "Voor alle duidelijkheid, het is onze morele en wettelijke verplichting om niet te onderbieden voor het WK", zegt Infantino.

"Als de aanbiedingen oneerlijk zullen blijven, zijn we gedwongen om het WK niet uit te zenden in de vijf grote Europese landen. Dit is een klap in het gezicht van alle WK-speelsters en alle vrouwen wereldwijd", is Infantino duidelijk. "Dat zou heel erg discriminerend zijn en bovendien onverstandig, want het vorige toernooi der vrouwen was een groot sportief én commercieel succes", reageert Mulder daarop in zijn column in HUMO.

De voormalig voetballer gaat verder: "Voorvechter van vrouwenrechten. Infantino werd dat een maand nadat hij de kandidatuur van Saudi-Arabië als hoofdsponsor van het volgende WK voor vrouwen had gesteund en gepromoot om het land, dat bij wet vrouwen ondergeschikt aan mannen vindt, het imago te verschaffen van een natie in volle emancipatoire ontplooiing."

"Infantino weet dat dat leugens zijn: verkiezingsbeloftes en eventuele kleine veranderingen worden een week na het toernooi teruggedraaid, zoals de vakbonden na het WK in Qatar net zo snel verdwenen als ze gekomen waren", aldus Mulder. "Het gaat de Fifa en de Arabische bestormers van de Europese voetbalmarkt om geld, macht en blijvende onderdrukking – van vrouwen, bijvoorbeeld. Het beeld dat Infantino van zichzelf probeerde te scheppen was op het hilarische af."

"Terwijl zijn enige échte, niet-komische oogmerk was de Europese ‘partners’ tot hogere biedingen te dwingen. Die landen waren al van plan meer te bieden, ze hielden zich gewoon aan de gangbare tactiek van vraag en aanbod. Maar voorwaar, het was een gedenkwaardige eenakter, met een hoofdrolspeler die 364 dagen van het jaar handlanger van vrouwonvriendelijke staten als Qatar en Saudi-Arabië is en zich de 365ste dag als feminist verkleedt. Ik had het niet willen missen", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties