Mossou ziet 'merkwaardige kwestie': "Sport is er niet aan toe"

Sjoerd Mossou
Sjoerd Mossou Foto: © Pro Shots

De oproep van de speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie afgelopen weekend was duidelijk: ze eisen betere betaling. Columnist Sjoerd Mossou keek met grote verbazing naar die oproep.

"Het is een merkwaardige kwestie. Vooral omdat je geen economie gestudeerd hoeft te hebben om te snappen waaróm de meeste voetballende vrouwen in Nederland zo slecht worden betaald (want inderdaad: dat worden ze)", begint Mossou zijn column in het Algemeen Dagblad.

Het is volgens hem 'heel simpel en volstrekt logisch'. "Er komt weinig publiek bij de gemiddelde vrouweneredivisiewedstrijd. Er zijn weinig sponsors en op televisie kijken er weinig mensen naar. Er wordt door clubs domweg te weinig geld verdiend om de speelsters significant méér te betalen, sterker nog: de meeste clubs lijden nu al verliezen."

Mossou vergelijkt de voetbalsters met dichters, schrijvers, atleten, handballers of hockeyers. Zij hebben volgens Mossou hetzelfde probleem als de speelsters: "Hard werken, weinig verdienen. Wat de frustratie hier onmiskenbaar groter maakt, laat zich gemakkelijk raden: mannen die voetballen, verdienen wél veel geld."

Dat is logisch, zo schrijft de columnist. "Wél veel publiek, wél veel sponsors, wél televisiekijkers, al wordt hier voor het gemak vergeten dat een doorsnee speler van Telstar of TOP Oss óók geen ruk verdient, vaak eveneens na een jeugd vol pure toewijding en eindeloze trainingsuren."

Volgens Mossou wordt er wel degelijk geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal. "De media besteden talloze uren van (live)aandacht aan een sport die daar overduidelijk – qua spelniveau in de breedte van de eredivisie – nog niet aan toe is", is zijn oordeel. "In de laatste vijftien jaar is er zó veel aan vrouwenvoetbalmarketing gedaan, dat je je kunt afvragen of het wel in verhouding staat. Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of ze de boel jaren geleden niet om hadden moeten draaien: éérst trainen en opleiden, éérst investeren in de kwaliteit van het spel, pas daarna de marketing en de media-aandacht."

Hij besluit: "Dat vrouwelijke voetballers meer zouden moeten verdienen, misgunt niemand ze, maar het is geen kwestie van groot onrecht. Hooguit is het een kwestie van tijd."

Lees meer:
0 reacties