Welkom op onze nieuwe website!

Mossou: ''Dat geeft hier de grootste blijk van onvolwassenheid''

Frappart wijnaldum 606049f89d875
Frappart wijnaldum 606049f89d875 Foto: © Pro Shots

Pierre van Hooijdonk zorgde vorige week voor ophef na zijn uitspraken over scheidsrechter Stéphanie Frappart. Columnist Sjoerd Mossou snapt niks van die reacties.

"Een vrouw in de mannensport, dat is de discussie helemaal niet. Zij fluit tien jaar mannenvoetbal, dat is natuurlijk nog niet lang aan ervaring", zei de voormalig voetballer over de eerste vrouwelijke scheidsrechter die de leiding had over een duel van het Nederlands mannenelftal.

Typisch 2021 noemt Mossou die ophef in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Je kon erop wachten, oud-voetbalster Daphne Koster klom als eerste op de barricaden, gevolgd door een compleet leger van moraalridders (m/v), opgesteld in een lange rij om Van Hooijdonk terecht te wijzen. Moraal van hun verhaal: zolang mannelijke analytici een vrouwelijke Franse scheidsrechter met scepsis blijven benaderen, is de ‘revolutie’ nog niet voltooid", schrijft hij.

Mossou denkt echter dat het omgekeerde waar is. "Juist de hypergevoeligheid rondom het onderwerp ‘vrouwen in het mannenvoetbal’ geeft hier de grootste blijk van onvolwassenheid", vervolgt de journalist, die aangeeft dat je in de voetbalwereld niet snel beledigd moet zijn: "In dit circusje wordt iedereen vroeg of laat de maat genomen. Wie lange tenen heeft, komt geen stap verder."

Ook wat betreft de positiviteit rondom Suze van Kleef, de eerste vrouwelijke voetbalcommentator bij Langs de Lijn, is volgens Mossou wat overtrokken. "Persoonlijk vond ik de opwinding daarover een stuk wonderlijker dan het stemgeluid van Suze zelf." Hij ziet namelijk al enkele jaren vrouwen die actief zijn in de voetbalwereld, zoals bijvoorbeeld Hélène Hendriks, Barbara Barend en Fardau Wagenaar.

"Wie nog steeds beweert dat je als vrouw (mits talentvol en ambitieus) structureel mínder kansen krijgt in de sportjournalistiek dan als man (net zo talentvol en ambitieus) zit vastgeroest in zijn eigen dogma’s", aldus de columnist, die wel snapt waar de frustratie vandaan komt en ook inziet dat voetbal 'in de kern' een bolwerk van mannen is.

Toch vindt Mossou de lichtgeraaktheid overdreven. "Volgens mij vinden de meeste mensen het allang volstrekt normaal dat Frappart een wedstrijd fluit, dat Hendriks een voetballer interviewt, dat Van Kleef commentaar geeft - en terecht", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 29 okt. 2021, 19:30
Eredivisie Women
FC Twente W -
-
SC Heerenveen W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
PSV W -
-
VV Alkmaar W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
PEC Zwolle W -
-
Ajax W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
Excelsior Rotterdam W -
-
Feyenoord W -
vr 5 nov. 2021, 19:30
Eredivisie Women
SC Heerenveen W -
-
ADO Den Haag W -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PEC Zwolle W 7 5 13
2 Feyenoord W 6 4 11
3 FC Twente W 6 11 10
4 Ajax W 6 8 10
5 PSV W 6 5 10
Bekijk de hele stand