Mooie woorden voor Sherida Spitse: "Een sieraad voor de sport"

Sherida Spitse
Sherida Spitse Foto: © BSR Agency

Iwan van Duren is vol lof over Sherida Spitse. De journalist, jarenlange volger van het Nederlandse vrouwenvoetbal, noemt de recordinternational van Oranje in De Contractspeler 'een sieraad voor de sport'.

"Wie de moeite neemt eens een training van Ajax of Oranje te bezoeken, ziet tussen al het dartele talent al snel een vrouw die rondloopt met een focus alsof ze een wedstrijd speelt", opent Van Duren zijn lofzang. "Haar houding is vastberaden, de haren strak en her en der een tatoeage. Ze oogt niet alleen als een winnaar, zo gaat ze ook tekeer. Elke bal strak, elke kaats fel en volledig in de ban van haar training. Hard in de duels, scheldend als iemand staat te dromen."

"Ze is een beetje zoals Dirk Kuijt bij de mannen altijd was", trekt hij de vergelijking. "Nooit tevreden en altijd beter willen worden. Zo'n speler waar iedere trainer van droomt." Van Duren zag hoe Spitse de afgelopen jaren meegroeide met het vrouwenvoetbal: "Op het middenveld bepaalde ze het tempo, won ze de cruciale duels en was ze zelden op balverlies te betrappen. Het jarenlange investeren in haar trap begint meer rendement op te leveren."

De journalist vervolgt: "Steeds vaker breekt ze wedstrijden open met een vrije trap of dodelijk afstandsschot. Met meer dan veertig treffers is ze ook al tot de top vijf aller tijden binnengedrongen. Intussen is ze een linie naar achter gehaald. Soms opererend als een moderne libero. Het Italiaanse woord zegt het al, libero betekent vrijheid. Ze kan die rol grotendeels zelf invullen zoals ze wil. Tegen zwakkere tegenstanders zal ze vaak inschuiven en op het middenveld verschijnen."

Van Duren is vol lof. "Spitse is een sieraad voor de sport. De schijnwerpers zal ze krijgen ook. Spitse heeft de datum van de finale van het volgende EK ongetwijfeld alweer omcirkeld in haar agenda. Want als iemand heeft laten zien dat alles mogelijk is als je er zelf in gelooft is het dat voetballertje dat zich lang geleden als eerste meisje aanmeldde bij VV Sneek."

Lees meer:
0 reacties