Mooi: bondscoach Andries Jonker haalt WK naar zijn oude school

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © Orange Pictures

Bondscoach Andries Jonker begon zijn werkzame leven ooit als gymleraar. In de jaren tachtig werkte hij vijf jaar in die rol bij de Van Houteschool die kinderen in het speciaal onderwijs begeleidt.

Toen de bondscoach werd gevraagd om in kader van het project Schoolvoetbal in de Klas voetbalclinics op een school te verzorgen, was het dan ook snel duidelijk: Jonker wilde dit bij zijn eigen oude school doen. Schoolvoetbal in de Klas is speciaal voor het WK ontwikkeld om kinderen in Nederland de kans te bieden een beetje van het mondiale voetbaltoernooi mee te kunnen genieten. Op hun eigen manier én vanuit een leerzame invalshoek.

Maar liefst 4200 scholen in het primair onderwijs en zo'n 800 BSO’s in het hele land gaven zich op om mee te doen aan het project. Iedere klas ontving daarvoor een lespakket met een tweetal posters, een bal en een Oranje vlaggetjeslijn voor in de klas. In de Oranje versierde gymzaal van de Van Houteschool nam Andries Jonker ruim de tijd voor de voetbalclinics. De kinderen werden verdeeld over vier groepen die allemaal een half uur bewegingsonderwijs kregen van de bondscoach van de Leeuwinnen.

Daarin werd Andries Jonker geassisteerd door vakleerkrachten van de Van Houteschool én een oud-leerling van hem. En natuurlijk stond tijdens de lessen de bal centraal. Met veel geduld doceerde Jonker de kinderen over de beginselen van het voetballen. Er werd volop gedribbeld met de bal door de veelal fanatieke kinderen. Maar ook degenen die zich wat terughoudender opstelden, ontsnapten niet aan de aandacht van de bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Op zijn kenmerkende manier legde Jonker aan deze kinderen duidelijk uit dat voetballen met je handen in je zakken niet zo makkelijk gaat.

Zo slaagde hij er op het oog moeiteloos in om de groep binnen no time voor zich te winnen. Ook was er ruimte voor reflectie. Op de vraag van de trainer: "Was dit nou een goed partijtje voetbal?" werden de kinderen uitgedaagd om na te denken over het eigen spel met als conclusie dat voetballen toch het beste gaat als je probeert om het samen te doen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
29/01
Feyenoord V
12:15
Fortuna Sittard W
di
31/01
PSV V
19:00
FC Twente V
di
31/01
VV Alkmaar W
20:00
SC Heerenveen V
vr
3/02
VV Alkmaar W
19:30
Feyenoord V
vr
3/02
PEC Zwolle V
19:30
Excelsior Rotterdam W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 52 33
2 Ajax V 12 33 33
3 Fortuna Sittard W 10 10 19
4 ADO Den Haag V 11 9 16
5 PSV V 10 4 16
6 Feyenoord V 10 0 16
7 VV Alkmaar W 11 -21 10
Bekijk de hele stand