Moet Oranje doorselecteren? "Zij zijn nog niet op het niveau"

Tom Egbers en Leonne Stentler
Tom Egbers en Leonne Stentler Foto: © Pro Shots

Na de pijnlijke nederlagen tegen Spanje en Duitsland was Mandy van den Berg duidelijk: Oranje moet doorselecteren. De oud-international pleitte na afloop van de wedstrijd tegen de Duitsers voor verandering.

"Als je uiteindelijk een Van de Sanden moet gaan brengen, die heel vaak niet bij het Nederlands elftal is... Wat gaat die dan nog brengen?", was Van den Berg kritisch. "Ik heb het gevoel dat er een hele lichting achter zit, dat moet ook door gaan komen. Nieuwe speelsters dienen zich aan, nieuwe speelsters moeten gaan opstaan. Het is ook een keertje tijd voor een nieuwe generatie."

Leonne Stentler denkt dat de routiniers van nu, zoals Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens nog wel mee kunnen tot het EK van 2025. "Daarna wordt het interessant", zegt ze bij de NOS. "Dan moeten de nieuwe Spitse en de nieuwe Martens er staan."

Bondscoach Andries Jonker hoeft volgens Stentler niet gelijk door te selecteren. "Het doorselecteren is namelijk al onder de vorige bondscoach, Mark Parsons, ingezet. Kijk maar naar Victoria Pelova, Daphne van Domselaar, Esmee Brugts, Wieke Kaptein, Caitlin Dijkstra en Kerstin Casparij. Er is dus al een verjongingsproces ingezet."

Of Jonker vaker moet vissen in de selectie van Jong Oranje? "Ik zou alleen nog niet weten wie er verder meteen klaar is voor het Nederlands elftal. Gwyneth Hendriks, Chasity Grant, Liz Rijsbergen en Nina Nijstad spelen allemaal in Nederland. Zij zijn nog niet op het niveau van Daniëlle van de Donk bijvoorbeeld", zegt Stentler.

Afgelopen week kon Jonker in Spanje een goede blik werpen bij de jonge Leeuwinnen, aangezien beide ploegen samen trainden in Marbella. "Daar heeft de staf ook kunnen zien of er speelsters met Oranje mee hadden gekund voor de bank, maar dat is niet gebeurd. Natuurlijk wil ik ook nieuwe spelers zien, maar ik heb wel vertrouwen in de keuzes van de staf van Jong Oranje en Oranje", aldus de oud-international.

Op de lange termijn, na het EK van 2025, wil Stentler wel nieuwe namen zien. "Dan moeten de nieuwe speelsters het ook echt hebben opgepakt. Zij moeten dan ook ervaring hebben opgedaan in het internationale landenvoetbal, want dat is echt iets anders dan in de eredivisie."

Lees meer:
0 reacties