Miedema's nieuwe start bij City: "Hoop het plezier terug te vinden"

Vivianne Miedema op de training van de OranjeLeeuwinnen
Vivianne Miedema op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Vivianne Miedema heeft haar handtekening gezet onder een driejarig contract bij Manchester City. De 27-jarige spits verlaat Arsenal na zeven jaar en is klaar voor een nieuwe start, in het Sky Blue.

Over interesse had Miedema ‘niks te klagen’, zo vertelde ze vrijdag. “Ondanks dat ik het afgelopen anderhalve seizoen veel blessures heb gehad en gewoon net niet op de manier ben teruggekomen als dat ik graag had gewild, kun je volgens mij op de momenten waarop ik op het veld sta wel zien dat ik het zeker niet verleerd ben. In mijn gehele carrière heb ik volgens mij genoeg doelpunten gemaakt, genoeg laten zien. Dat heeft zeker meegeholpen in deze situatie.”

“Ik heb alles overwogen, verschillende competities, verschillende stappen. Uiteindelijk zijn er twee dingen heel belangrijk voor mij: de manier van spelen en dat ik buiten het veld zo happy mogelijk kan zijn. City vinkte voor mij daarin de meeste hokjes aan. Uiteindelijk was het een keuze op gut feeling en voelde dit gewoon goed.”

Een nieuwe start

Haar stap naar City is een nieuwe start. “Er gaat een streep onder al het negatieve wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Natuurlijk is het moeilijk voor mezelf, met de blessures die ik heb gehad, met het af en toe terugkomen, dan weer niet terugkomen. Ik heb iets langer vrij gehad deze zomer, ik voel me refreshed. City hoort daar zeker ook bij. Een nieuwe stap, een nieuw begin.” Miedema noemt het een ‘uitdaging’ om na zeven jaar Arsenal verder te gaan: “Ondanks dat ik de competitie ken, wat natuurlijk heel erg kan helpen, wordt het wel aanpassen en weer leren kennen bij City.”

De topscorer aller tijden van Oranje gaat verder: “Een andere manier van spelen, andere manier van trainen, andere mensen om je heen. Ik ga er niet vanuit dat dat binnen een week allemaal goed op orde is. Volgens mij is het heel exciting om op dit moment in mijn carrière met een frisse start ergens kan beginnen. Ik hoop helemaal terug te komen qua fitness, maar ook mijn plezier in het voetbal weer terug te vinden.”

De rol van Roord

In het blauwe deel van Manchester komt Miedema twee landgenotes tegen: Jill Roord en Kerstin Casparij. Zij hebben de afgelopen periode flink hun best gedaan om de spits te overtuigen. “Jill ken ik echt al van kleins af aan. Ik heb voetballend altijd een hele goede klik met haar gehad. Natuurlijk heb ik met haar gesproken en de afgelopen weken heb ik ook met Kerstin gesproken. Natuurlijk baseer je daar je keuze niet op, maar het helpt wel heel erg in het proces.”

Roord en Miedema denken hetzelfde over voetbal, zo geeft ze aan. “Jill en ik zijn qua voetbal en mindset een beetje hetzelfde. Als je dan weet dat een andere speelster zich makkelijk heeft kunnen aanpassen en het heel erg naar haar zin heeft bij een club, dan helpt dat mij mee in mijn keuze.”

Driejarig contract

Miedema tekent een driejarig contract bij City. “Ik geloof er heel erg in dat succes niet in een jaar gaat ontstaan. Om het écht een juiste kans te geven en succesvol samen te zijn, is een seizoen niet genoeg. Uiteindelijk kijk je naar de toekomst. Over drie jaar ben ik, op het moment dat mijn contract afloopt, ben ik 30… Goh, ik word wel heel oud”, zucht de Hoogeveense tussendoor. “Maar het is iets waar ik naar uitkijk. Ik wil langer met de meiden werken.”

Haar verbintenis bij The Sky Blues betekent wel dat ze voortaan tegenover partner Beth Mead, die bij Arsenal speelt, staat. “We hebben er uiteraard over gesproken. Ik heb het ook tegen de Arsenal-meiden gezegd. Ik wens ze het allerbeste en ik hoop oprecht dat ze geweldige dingen bereiken. Maar niet ten koste van City. Op het moment dat we op het veld staan, gaan City en ik voor. Maar het wordt uiteraard leuk om tegen elkaar te gaan spelen. Moge de beste winnen”, klinkt het direct strijdlustig.

De driejarige verbintenis betekent ook dat Feyenoord, de club waar de Oranje-international van kinds af aan fan van is, nog even moet wachten. “Uiteindelijk heb ik altijd gezegd dat het heel mooi zou zijn als ik of een half seizoen of een heel seizoen bij Feyenoord mijn carrière af mag sluiten. Maar zo ver is het, na alle overwegingen, nog niet. De komende seizoenen ligt de focus volledig op City en ik hoop dat ik hele mooie dingen mee mag maken. Wie weet mag ik dan ooit nog een keer in Rotterdam op het veld staan.”

Rugnummer 6

Jarenlang speelde Miedema met rugnummer 11, maar daar komt nu verandering in. Bij City heeft ze, verrassend genoeg, gekozen voor nummer 6. "Er waren meerdere nummers beschikbaar, maar ik ben wel van mijn getalletjes en mijn nummers”, zegt ze met een lach. “Ik heb bij de nationale ploeg rugnummer negen. Negen en zes samen is 96, ik ben in 1996 geboren. Als mensen nummer zes niet leuk vinden, dan draai je je telefoon maar om, dan is het ook een negen. Dat is een beetje de achterliggende gedachte.”

Ze neemt het nummer over van clublegende Steph Houghton, die na afgelopen seizoen een punt achter haar imposante carrière zette. “Ik heb natuurlijk van tevoren ook even contact met haar gehad over het nummer. Ik hoop dat ik dat nummer eer aan kan doen.”

Lees meer:
0 reacties