Miedema wijst naar salarissen in Engeland: "Echt een misvatting"

Vivianne Miedema
Vivianne Miedema Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie kwamen tijdens het Vrouwenvoetbal WKND in actie voor betere betalingen. Vivianne Miedema steunt de speelsters in de Nederlandse competitie, maar weet ook hoe het vroeger ging.

"Toen ik als 15-jarige mijn debuut maakte voor Heerenveen, mocht ik vanwege die leeftijd mijn eerste contractje niet zelf tekenen. Mijn ouders hebben dat toen gedaan. Dat ging alleen om een onkostenvergoeding", blikt Miedema terug in haar column in het Algemeen Dagblad. "Ik had geluk dat mijn broertje Lars toen in de jeugdopleiding van Heerenveen speelde."

"Zo kon ik vaak meerijden met het busje dat jeugdspelers thuis oppikte. Verder verdiende ik in die tijd niets. De faciliteiten stelden weinig voor. Een gym? Daar hadden we nog nooit van gehoord", weet de spits. Twee jaar later tekende ze bij Bayern München. "Dat ging op profvoetbal lijken, twee keer per week konden we daar naar de gym. Toen had ik genoeg inkomen om me op het voetbal te kunnen focussen, maar ik hield niets over om te kunnen sparen bijvoorbeeld. Het was iets boven het minimumloon."

Na het EK in 2017 maakte Miedema de overstap naar Arsenal. "Daar verdiende ik geen tonnen hoor, maar ik kon toen voor het eerst wel makkelijker leven. Inmiddels heb ik mijn contract bij Arsenal een paar keer verlengd en heb ik een riant inkomen. Niet alleen door mijn salaris bij de club, maar ook door sponsordeals. Men denkt soms dat alle voetballende vrouwen in Engeland veel verdienen, maar dat is echt een misvatting."

"Het verschil tussen de bestbetaalde speelsters en de minder betaalde speelsters is ook hier bij ons in Engeland nog heel groot", zo kaart ze aan. "Geen enkele speelster in de wereld verdient momenteel een miljoen. En de meiden die een half miljoen salaris hebben, zijn ook schaars", benadrukt Miedema.

Lees meer:
0 reacties