Miedema krijgt mentale hulp: "Nee, schaam me er totaal niet voor"

Vivianne Miedema
Vivianne Miedema Foto: © Pro Shots

Vivianne Miedema heeft haar debuut als columniste van het Algemeen Dagblad gemaakt. In haar eerste column heeft ze het over het mentale aspect in het topvoetbal en het zoeken van mentale hulp.

"Toen Ricardo Kishna en Gregory van der Wiel vertelden over hun angstaanvallen kregen ze op social media een hoop commentaar", opent ze haar column. Mentale hulp? Ik wuifde het in mijn eerste jaren als voetbalprof weg. In een zaaltje over je gevoelens praten? Dat hoefde voor mij allemaal niet zo. ‘Gaan we echt niet doen hoor’, dacht ik toen. Nu vind ik het belachelijk als een club géén psycholoog in dienst heeft."

"Inmiddels maak ik al jaren gebruik van een vaste psycholoog. Ik heb haar bij mijn club Arsenal leren kennen en ook toen zij daar vertrok, hebben we contact gehouden. En nee, ik schaam me er totaal niet voor. Sterker, ik zou het iedereen aanraden. We moeten af van het idee dat je je zwaktes niet mag tonen. Het is geen schande. Mensen die dan zeggen: druk hoort er toch bij als je topsporter bent? O ja, zeker. Tot op zekere hoogte."

"Met terugwerkende kracht had ik daar ook heel veel aan gehad toen ik als 18-jarig meisje in 2015 naar het WK in Canada ging", kijkt Miedema terug. "Ik werd toen vanuit het niets tot hoop van het land gebombardeerd. Daar kun je heel stoer over doen, maar die druk werd me gewoon te veel. Nog voordat het toernooi begon was ik al bekaf."

"Ik werd toen vanuit het niets tot hoop van het land gebombardeerd. Later heb ik daar nog wel uitgebreid met mijn psycholoog over gesproken. Ik moest heel vroeg volwassen worden. Dat gaat niet zomaar, ook al denk je zelf misschien van wel. En zo heeft iedereen zijn eigen verhaal. Ongenuanceerd oordelen kan iedereen."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand