Middag spreekt zich uit: "Gevaarlijke stap in de verkeerde richting"

Tessel Middag bij Rangers
Tessel Middag bij Rangers Foto: © BSR Agency

FIFA heeft bevestigd dat Saudi Aramco een officiële FIFA-partner zal zijn, onder meer voor het WK mannenvoetbal in 2026 en het WK van 2027. Wederom een stap in de verkeerde richting, zo vinden ze bij Fossil Free Football.

Oranje-international Tessel Middag spreekt zich uit: "De grootste toernooien van 's werelds meest populaire sport zijn een unieke kans om de internationale voetbalfamilie samen te brengen. In plaats van gezamenlijk op te komen voor mensenrechten voor iedereen en een positieve bijdrage te leveren aan het beschermen van de planeet waarop we allemaal leven, heeft FIFA één van de grootste vervuilers en mensenrechtenschenders uitgenodigd om hun naam te verbinden aan het WK in 2027."

"Ik hoop dat dit toernooi mede zal worden georganiseerd door Nederland en ik weet ook dat de KNVB plannen heeft om het toernooi op een zo duurzaam mogelijke manier te organiseren", geeft de speelster van Rangers aan. "Het is onacceptabel dat voetballers die meedoen aan dat WK gedwongen zullen worden om reclame te maken voor één van 's werelds grootste vervuilers. Deze sponsordeal is een gevaarlijke stap in de verkeerde richting voor het internationale voetbal en ik hoop dat veel spelers, fans en anderen in het voetbal deze stap zullen veroordelen."

Saudi Aramco is verantwoordelijk voor meer broeikasgasuitstoot dan welk ander bedrijf dan ook. Het is bijna volledig in handen (98,5%) van het Koninkrijk Saudi-Arabië, dat al tientallen jaren – vaak met succes – probeert internationaal klimaatbeleid te dwarsbomen. Daarnaast heeft het plannen om kunstmatig de vraag naar olie te verhogen in Afrika en Azië, juist op het moment dat veel landen in die regio’s de stap kunnen maken naar een duurzame energievoorziening op basis van zon en wind.

Saudi-Arabië heeft een reeks grote overnames en investeringen gedaan in de sportwereld, van golf tot tennis tot Newcastle United, en de eigen clubs gesteund om een aantal wereldsterren aan te trekken. Hoewel deze investeringen zijn gedaan onder het mom van het diversifiëren van zijn olie-afhankelijke economie, geloven velen dat het Koninkrijk sport gebruikt om zijn reputatie op te poetsen en de vraag naar fossiele brandstoffen te stimuleren te midden van internationale druk om klimaatverandering aan te pakken. De sponsordeals met Saudi Aramco zijn daar het directe bewijs van.

Met deze samenwerking geeft FIFA een gigantisch podium aan één van de meest repressieve regimes ter wereld, een land dat de sport gebruikt om af te leiden van de massale mensenrechtenschendingen en de wereld probeert afhankelijk te houden van fossiele brandstoffen.

Lees meer:
0 reacties