Merel van Dongen wijst: "Die kus staat voor alles wat er mis is"

Merel van Dongen
Merel van Dongen Foto: © Orange Pictures

Spanje is in de ban van de rel rondom Luis Rubiales. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond gaf na de gewonnen WK-finale een kus op de mond van Jenni Hermoso.

"Die kus staat voor alles wat er mis is in het Spaanse vrouwenvoetbal", is Merel van Dongen duidelijk bij Nieuwsuur. "Zoals Rubiales reageert en vol in de aanval gaat en alles wat ik daarbij voelde. Over wat zich al heeft afgespeeld de afgelopen tijd", zegt de speelster van Atlético Madrid.

Volgens Van Dongen heeft de Spaanse bond zich altijd al kleinerend naar het vrouwenvoetbal opgesteld. "Zo van: wij zijn de baas, jullie vrouwen mogen blij zijn om überhaupt te mogen voetballen. De kus is daarom zo denigrerend en symboliseert waar de problematiek zit in de bon."

Ook bondscoach Jorge Vilda ligt onder vuur. "Met Vilda begon het jaren geleden al. Eerst won hij met zo'n beetje de beste selectie van de wereld nooit wat. Maar hij deed ook nog eens hele rare dingen: de speelsters moesten hun kamer openlaten 's avonds laat, zodat hij kon controleren of iedereen op hun eigen kamer lag. En zo is er wel meer."

Meerdere speelsters klopten vervolgens bij de bond aan: "Toen heeft de bond, of eigenlijk Rubiales gezegd: 'Oké jullie willen vechten? Dan vechten wij terug. Jullie vrouwen mogen voetballen, maar het moet wel heel duidelijk zijn wie de baas is, dat zijn wij, dat ben ik. Wie niet wil komen, is niet meer uitgenodigd", weet Van Dongen.

Uiteindelijk lieten vijftien speelsters weten niet meer voor Spanje uit te willen komen. "Je zou denken: 15 meiden, dat moet genoeg zijn. Maar in Spanje reageerde Rubiales door te zeggen: jullie bepalen absoluut niet wie hier de coach is. De enige die dat bepaalt ben ik. Jullie kunnen allemaal de pot op. Ik nodig alleen meiden uit die wel voor het Spaanse elftal willen uitkomen. Jorge Vilda blijft zitten."

Als de speelsters terug wilden komen, moesten ze publiek excuses aanbieden. "Hoe vernederend", aldus de OranjeLeeuwin. "Dat is precies waarom ik achter die meiden ben gaan staan. Denk je nou echt dat je als speler een wereldkampioenschap op het spel zet omdat je de coach niet zo leuk vindt? Er moet echt wel meer aan de hand zijn om dat op het spel te zetten."

Van Dongen ergert zich aan de mensen die zeggen dat het 'maar een kus was'. "Als je niet beter weet zou je dat kunnen denken, maar als je je er een beetje in verdiept - natuurlijk sowieso in de wereld en de rol van de vrouw en de #metoo-discussie - dan staat die kus enorm symbool voor alle problematiek die daaronder doorsijpelt", aldus de verdedigster.

Lees meer:
0 reacties