Melis blij met winteraanwinst: "Google Translate onze beste vriend"

Manon Melis en Claudia van den Heiligenberg
Manon Melis en Claudia van den Heiligenberg Foto: © Pro Shots

Feyenoord versterkte zich afgelopen winter met Toko Koga. De Japanse maakt sindsdien grote indruk in Rotterdam en Manon Melis is dan ook in haar nopjes met Koga.

De 18-jarige verdedigster werd gescout tijdens het WK Onder 17, in 2022. "Daar speelde Japan heel goed voetbal, met veel talentvolle speelsters in het elftal. Toen bleek dat er een mogelijkheid was om meiden uit dat team op stage te laten komen, hebben we er twee uitgenodigd op Varkenoord, onder wie Toko", vertelt Melis, coördinator vrouwenvoetbal, in Feyenoord Magazine.

"Dat beviel van beide kanten heel goed. Later ben ik zelf naar Japan gegaan om Toko nog eens te zien en heb ik ook haar ouders ontmoet", gaat de oud-international verder. Voor Koga is de overstap naar Rotterdam een 'grote stap'. "Zeker omdat ze nog maar achttien jaar oud is. Maar ik moet zeggen dat ze daar heel goed mee omgaat. Het was voor haar een sprong in het diepe, maar ze veroverde direct een basisplaats in het team van Jessica Torny."

Koga ging direct op Engelse les. "Ze is al maanden bezig om Engels te leren", legt Melis daarover. "Soms helpt het ook om gebruik te maken van een vertaalapp. Google Translate is op Varkenoord onze beste vriend sinds zij bij ons in het eerste speelt. Maar niet alleen de taal is nieuw voor haar, ook de cultuur en manier van voetballen."

Melis weet dat het jonge talent heel bewust voor Feyenoord heeft gekozen: "Het is voor haar een goede manier om kennis te maken met het Europese voetbal, dat veel fysieker is dan het Japanse. Bij ons kan Toko betrekkelijk in de luwte kennismaken met wonen in Europa, de Engelse taal leren en rustig wennen. De Nederlandse competitie is ook volop in ontwikkeling, dus ze kan zich hier in de kijker spelen. Dat is voor haar een betere stap dan wanneer ze direct naar een Europese topclub in het vrouwenvoetbal was gegaan."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand